INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

alekszej navalnij

szergej lavrov

oroszország

németország

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 26. külügyminiszteri tanácskozásának első napi ülésén Pozsonyban 2019. december 5-én.

Keményen üzent az orosz külügyminiszter

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Orosz kollégáikhoz hasonlóan a berlini Charité klinika orvosai sem találtak harci méreganyagot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mintáiban - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az oroszországi európai üzleti egyesület tagjaival tartott tanácskozásán.

Rámutatott, hogy a mérget a német hadsereg laboratóriumában mutatták ki.

"A mai napig nem tudjuk, hogy a franciák és a svédek (akik megerősítették a Bundeswehr szakértőinek véleményét) maguk vettek-e mintát, vagy ezeket a németek bocsátották a rendelkezésükre" - mondta Lavrov.

Hozzátette, hogy

Moszkva a titkolózás ellenére az ügy végére akar járni.

Az orosz diplomácia vezetője szerint az omszki orvosok minden leletet német kollégáik rendelkezésére bocsátották, amikor az ellenzéki politikust Berlinbe szállították át.

Mint mondta, Moszkvának nincsenek kételyei afelől, hogy az EU megkísérel majd újabb egyoldalú, nem az ENSZ által megállapított normákon, az egyetemes nemzetközi jogi kereten alapuló szankciókat bevezetni Oroszország ellen, azon a címen, hogy a Navalnij-ügyben állítólag megsértette a vegyifegyver-tilalmi egyezményt.

Lavrov kilátásba helyezte, hogy

Moszkva nem hagyja majd válasz nélkül, ha az EU politikai alapon tovább fogja korlátozni áruinak bejutását az európai piacra.

Az orosz külügyminisztérium szombaton kifogásolta, hogy a német fél elutasította a berlini orosz nagykövetségnek a Navalnijhoz való konzuli hozzáférésre vonatkozó kérését. Az ellenzéki politikus múlt héten az állította, hogy személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök áll a megmérgezése mögött, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig, aki a vádat alaptalannak, sértőnek és elfogadhatatlannak nevezte, azt sugalmazva, hogy Navalnij együttműködik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA).

A Jurij Levada Független Elemzőközpontnak és a Nyílt Médiának a hétvégén közzétett közös felmérése szerint egyébként Navalnij tevékenységének támogatottsága az elmúlt egy év alatt 9-ről 20 százalékra nőtt, azoknak a válaszadóknak az aránya pedig, akik még sohasem halottak róla 31-ről 18 százalékra csökkent. 2020-ra megduplázódott, 25-ről 50 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik nem bíznak meg benne. Népszerűsége a 18-24 évesek között a legmagasabb, 30 százalékos.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018