INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

theresa may

boris johnson

brexit

London, 2017. november 8.A Madame Tussauds londoni panoptikuma által közreadott kép Theresa May hivatalban levő brit miniszterelnök viaszszobráról a brit kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 homlokzatának másolata előtt a múzeum állandó kiállításán Londonban 2017. november 8-án, a szobor leleplezése napján. Az előtérben Boris Johnson brit külügyminiszter szobra látható. (MTI/EPA/Madame Tussauds)

Nem lesz puhább a szék Theresa May utódja alatt sem

Az új brit miniszterelnök is könnyen kerülhet olyan helyzetbe, ami miatt elődje lemondott - mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Gálik Zoltán, aki szerint könnyen előre hozott választáshoz vezethet, ha az alsóház továbbra sem támogatja a brexitmegállapodást.

Theresa May, amikor hatalomra került mintegy három évvel ezelőtt, egyetlen nagy politikai programja a brexitfolyamat levezénylése volt; miniszterelnöksége végén kijelenthető, hogy ez bukás - vélekedett az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense.

"Azt a tárgyalási folyamatot, amit ő szeretett volna véghezvinni az Európai Unióval, nagyon sok fordulaton keresztül csak egy olyan megállapodásban tudta rögzíteni, ami nem volt elfogadható sem a pártjának, sem pedig a parlamentben, és a brexitfolyamat még mindig nem ért véget" - foglalta össze Gálik Zoltán.

A fogadóirodáknál a legesélyesebb utódjelölt Boris Johnson volt külügyminiszter. A szakértő szerint azonban nem vezet egyenes út a miniszterelnöki székig, "bár kétségtelenül ő a legesélyesebb jelölt a pártján belül", de a konzervatívokon belül nem túlságosan népszerű ő sem, márpedig ez kulcsfontosságú a most kezdődő folyamatban.

"Amikor két jelölt marad majd a folyamat végén, akkor a pártfrakció mintegy 165 fős tagsága dönt majd, és valószínűleg akkor megkapná a támogatást, hogy pártvezető és így miniszterelnök-jelölt is legyen. A kérdés így is ott marad, hogy az alsóházban hogyan kap támogatást" - utalt arra, hogy ma már egyre nehezebb új választások nélkül az országot vezetni.

Annak fényében, hogy

az unió már nem akar a brexitmegállapodáson változtatni, úgy véli, a miniszterelnöknek nagyon kevés ideje lesz, az EU vezetése és a brit parlament is nyári szabadság előtt áll, október 31. pedig a brexit határideje.

"Egy-másfél hónap van bármilyen változtatás elérésére, ellenkező esetben megállapodás nélkül lépnek ki a britek, akik ennek ellenkezőjéről eddig kétszer döntöttek a parlamentben" - vázolta a helyzet bonyolultságát Gálik Zoltán egyetemi docens, aki szerint az erőviszonyok ugyanazok, emiatt pedig a következő miniszterelnök ugyanolyan sorsra juthat, mint Theresa May.

Nyitókép: MTI/EPA/Madame Tussauds

Kapcsolódó hang

May távozik, az utódnak is nehéz dolga lesz
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018