eur:
394.74
usd:
371.32
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
London, 2017. november 8.A Madame Tussauds londoni panoptikuma által közreadott kép Theresa May hivatalban levő brit miniszterelnök viaszszobráról a brit kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 homlokzatának másolata előtt a múzeum állandó kiállításán Londonban 2017. november 8-án, a szobor leleplezése napján. Az előtérben Boris Johnson brit külügyminiszter szobra látható. (MTI/EPA/Madame Tussauds)
Nyitókép: MTI/EPA/Madame Tussauds

Július elejére lesz meg Theresa May utóda

Tíz jelölt indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért. A pártelnök lesz majd az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint a kiválasztás folyamata július végéig is eltarthat.

Úgy tűnik, nagyobb mennyiségű jelölt indul neki a brit Konzervatív Párt vezetéséért folyó harcnak, tizen vannak. Amiben különböznek, hogy a brexithez való hozzáállásukban próbálnak differenciáltan megjelenni - vélekedett az InfoRádióban Gálik Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

"Ez azt jelenti, hogy valaki folytatná az Európai Unióval a tárgyalásokat, van, aki - például Boris Johnson - akár megállapodás nélkül is kilépne.

Megpróbálnak olyan kampánytémákat is behozni, amik nem a brexittel kapcsolatosak, többen például adócsökkentést is kilátásba helyeztek"

- részletezte Gálik Zoltán.

Először egy kiválasztási folyamat indul a párton belül, folyamatosan szavazni fognak a konzervatív képviselők, és mindig kiesik egy-egy jelölt. "Az utolsó fordulóban kell majd két jelölt közül a 160 ezer konzervatív párti tagnak kiválasztani a győztest."

Gálik Zoltán azt valószínűsíti, hogy 2-3 héten belül lehet egy lista, amin már csak ketten vannak, akkor kezdődhetnek a leveles szavazások, július elejére így lehet pártelnök- és miniszterelnök-jelölt is, egy és ugyanazon személy.

A folyamatban a szakértő szerint természetesen a brexittéma kezelése a legfontosabb, ennek mentén kell megnyerni a pártot, a frakciót, és

valahogy a parlament egészével is "zöld ágra kell vergődni" az új miniszterelnöknek, hiszen a parlament kifejezésre juttatta korábban - kétszer is -, hogy nem támogatna egy feltételrendszer nélküli kilépést.

"A miniszterelnök még bizalmat is kell, hogy kapjon a parlamentben, és hát egyelőre a radikális brexit nézeteket valló Boris Johnson kérdéses, hogy megkapná a bizalmat a parlamentben" - mutatott rá Gálik Zoltán.

A startvonalon jellemzően a May-kormány tagjai vagy eddig is vezető konzervatív párti politikusok állnak.

  1. Boris Johnson, London korábbi polgármestere, volt külügyminiszter
  2. Sajid Javid belügyminiszter
  3. Matt Hancock egészségügyi miniszter
  4. Jeremy Hunt külügyminiszter
  5. Michael Gove környezetvédelmi miniszter
  6. Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője
  7. Dominic Raab volt brexitügyi miniszter
  8. Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter
  9. Esther McVey volt munkaügyi miniszter
  10. Mark Harper a tory frakció szavazási fegyelméért felelős volt főtisztviselő
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×