eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
München, 2018. március 13.Horst Seehofer leköszönő bajor miniszterelnök, a német tartományt kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke az általa vezetett utolsó kormányülést követő sajtótájékoztatón a müncheni kormányépületben 2018. március 13-án. Seehofer a következő napon az Angela Merkel kancellár vezette új szövetségi kormány belügyminisztereként folytatja pályafutását. (MTI/EPA/Lukas Barth)
Nyitókép: LUKAS BARTH

Választás Németországban

Tartományi törvényhozási (Landtag-) választásokat tartanak Bajorországban.

A németországi tartományt 1962 óta egy ciklusnyi megszakítással (2008-2013) egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) súlyos kudarcra, az 1950-ben szerzett 27,4 százalék óta a legrosszabb választási eredményre számíthat. Az utolsó felmérések szerint a szavazatok 33-35 százalékát gyűjtheti össze, szemben az öt évvel ezelőtti 47,7 százalékkal.

A párt így várhatóan elveszíti abszolút többségét a müncheni Landtagban, és ismét koalícióra kényszerül.

A második helyen a Zöldek végezhetnek, a szavazatok 16-19 százalékával, a baloldali irányultságú ökopárt támogatottsága így akár megduplázódhat a 2013-ban szerzett 8,6 százalékhoz képest.

A harmadik helyért a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és két, a CSU-tól jobbra elhelyezkedő párt, a Szabad Választók (Freie Wähler) és az Alternatíva Németországnak (AfD) versenyez. Az utolsó mérések szerint mindhárman a 10-12 százalékos sávban állnak.

Az SPD a CSU-hoz hasonlóan súlyos helyzetbe kerülhet, támogatottsága megfeleződhet a 2013-ban elért 20,6 százalékhoz képest. Az 1978-ban alapított Szabad Választók történetük legjobb választási eredményét érhetik el. Az AfD most először szerezhet képviseletet a Landtagban.

Bejuthat a tartományi törvényhozásba az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke), a 2013-ban kiesett liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) pedig visszakerülhet. A két párt támogatottsága az 5 százalékos bejutási határ körül, 4,5 százalék és 5,5 százalék között van a felmérések szerint.

A választáson 9,5 millióan vehetnek részt, reggel 8 órától 18 óráig. A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg,

a hivatalos előzetes végeredmény hétfő kora reggelre várható.

A bajor tartományi alkotmány alapján az öt évre megválasztott új Landtagnak legkésőbb a választás utáni 22. napon, vagyis november 5-én meg kell alakulnia, és működésének első hetében miniszterelnök-választást kell tartania. Az új bajor kormány így november 12-én alakulhat meg.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×