eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin
Berlin, 2017. október 9.Cem Özdemir, a Zöldek (Bündnis 90/Die Grünen) párt társelnöke sajtóértekezletet tart Berlinben 2017. október 9-én. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke ezen a napon bejelentette, hogy a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség október 18-ra meghívja a Zöldeket és a liberális Német Szabaddemokrata Pártot (FDP) a kormányzati együttműködés lehetőségeinek felmérést célzó első egyeztetésre. (MTI/EPA/Jens Schlüter)
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Átfesthetik Németország térképét a Zöldek

A kormánypártok vitái közben megerősödtek a Zöldek Németországban, ezért különösen fontos szerep juthat a pártnak a bajorországi és a hesseni tartományi választáson.

Berlinben a három kormánypárt, a CDU, a CSU és az SPD torzsalkodásából a jelek szerint az ellenzéki Zöldek kovácsoltak tőkét. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján a támogatottságuk már eléri a 18 százalékot, így az ökopárt a ranglista második helyére dolgozta fel magát.

Mindez kihathat majd a most vasárnap esedékes bajorországi, majd a két héttel későbbre tervezett hesseni tartományi választás kimenetelére is.

A Mannheimben működő Európai Társadalomtudományi Intézet a két küszöbön álló tartományi választással kapcsolatban a szavazók körében végzett felmérésből azt a következtetést vonta le, hogy

Bajorországban a Keresztényszociális Unió önálló kormányzása a vége felé közeledik, de ha a még ellenzéki Zöldekkel alakít koalíciót, továbbra is kormányon maradhat.

A zöldek két vezetője, Katharina Schulze és Ludwig Hartmann tíz pontba foglalt pártprogramjában azonban kiváltképpen a menekültkérdés megítélése ütközik a CSU élén álló Horst Seehofer belügyminiszter elképzeléseivel. Mivel a párt már megalakulása óta környezetvédelmi célokért küzd, a most folyó választási kampányban is központi helyre került a gyomirtók mezőgazdasági bevetésének visszaszorítása, miután a mellékhatások mind nagyobb mértékben károsítják az állatvilágot.

Mivel Bajorország lakosságának jelentős része földművelésből él, a Zöldek ökológiai céljai és a megvalósításukra kilátásba helyezett állami támogatás nem kevés választót sorakoztat fel a párt mögé. A bajor zöldek alighanem legismertebb képviselője, Anton Hofreiter a szövetségi parlament tagjaként a gépkocsigyárak mesterkedéseinek elítélésével, valamint a kormány emissziócsökkentést célzó intézkedésének bírálatával az autótulajdonosok szimpátiáját is igyekszik megnyerni pártja számára.

Hessen tartományban viszont a Kereszténydemokrata Unió, a CDU Volker Bouffier miniszterelnök vezetésével már jó ideje a Zöld párttal kormányoz, az október 28-i tartományi választáson azonban – az eddigi adatok alapján – a koalíció már aligha szerzi meg a mandátumok többségét, elsősorban a kereszténypárt támogatottságának visszaesése miatt.

Noha a zöldek választási kampányukban Hessenben is kidomborították a környezetvédelmet, a koalíció tagjaként olyan gazdasági intézkedéseket is megszavaztak, amelyekkel az ökopárt berlini központja csak vonakodva értett egyet. Tény, hogy Hessenben hagyománya van a Zöldek koalíciós részvételének, ugyanis a párt egyik alapítója, Joschka Fischer két alkalommal is a tartományi kormány környezetvédelmi minisztere volt.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×