INFORÁDIÓ 
2019. május 23. csütörtök
Dezső

németország

zöldek

választás

Berlin, 2017. október 9. Cem Özdemir, a Zöldek (Bündnis 90/Die Grünen) párt társelnöke sajtóértekezletet tart Berlinben 2017. október 9-én. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke ezen a napon bejelentette, hogy a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség október 18-ra meghívja a Zöldeket és a liberális Német Szabaddemokrata Pártot (FDP) a kormányzati együttműködés lehetőségeinek felmérést célzó első egyeztetésre. (MTI/EPA/Jens Schlüter)

Átfesthetik Németország térképét a Zöldek

A kormánypártok vitái közben megerősödtek a Zöldek Németországban, ezért különösen fontos szerep juthat a pártnak a bajorországi és a hesseni tartományi választáson.

Berlinben a három kormánypárt, a CDU, a CSU és az SPD torzsalkodásából a jelek szerint az ellenzéki Zöldek kovácsoltak tőkét. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján a támogatottságuk már eléri a 18 százalékot, így az ökopárt a ranglista második helyére dolgozta fel magát.

Mindez kihathat majd a most vasárnap esedékes bajorországi, majd a két héttel későbbre tervezett hesseni tartományi választás kimenetelére is.

A Mannheimben működő Európai Társadalomtudományi Intézet a két küszöbön álló tartományi választással kapcsolatban a szavazók körében végzett felmérésből azt a következtetést vonta le, hogy

Bajorországban a Keresztényszociális Unió önálló kormányzása a vége felé közeledik, de ha a még ellenzéki Zöldekkel alakít koalíciót, továbbra is kormányon maradhat.

A zöldek két vezetője, Katharina Schulze és Ludwig Hartmann tíz pontba foglalt pártprogramjában azonban kiváltképpen a menekültkérdés megítélése ütközik a CSU élén álló Horst Seehofer belügyminiszter elképzeléseivel. Mivel a párt már megalakulása óta környezetvédelmi célokért küzd, a most folyó választási kampányban is központi helyre került a gyomirtók mezőgazdasági bevetésének visszaszorítása, miután a mellékhatások mind nagyobb mértékben károsítják az állatvilágot.

Mivel Bajorország lakosságának jelentős része földművelésből él, a Zöldek ökológiai céljai és a megvalósításukra kilátásba helyezett állami támogatás nem kevés választót sorakoztat fel a párt mögé. A bajor zöldek alighanem legismertebb képviselője, Anton Hofreiter a szövetségi parlament tagjaként a gépkocsigyárak mesterkedéseinek elítélésével, valamint a kormány emissziócsökkentést célzó intézkedésének bírálatával az autótulajdonosok szimpátiáját is igyekszik megnyerni pártja számára.

Hessen tartományban viszont a Kereszténydemokrata Unió, a CDU Volker Bouffier miniszterelnök vezetésével már jó ideje a Zöld párttal kormányoz, az október 28-i tartományi választáson azonban – az eddigi adatok alapján – a koalíció már aligha szerzi meg a mandátumok többségét, elsősorban a kereszténypárt támogatottságának visszaesése miatt.

Noha a zöldek választási kampányukban Hessenben is kidomborították a környezetvédelmet, a koalíció tagjaként olyan gazdasági intézkedéseket is megszavaztak, amelyekkel az ökopárt berlini központja csak vonakodva értett egyet. Tény, hogy Hessenben hagyománya van a Zöldek koalíciós részvételének, ugyanis a párt egyik alapítója, Joschka Fischer két alkalommal is a tartományi kormány környezetvédelmi minisztere volt.

Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018