eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elérte a hidegháborús szintet a világ fegyverkereskedelme

A fegyverkereskedelem a hidegháború óta nem látott szintre emelkedett a legutóbbi öt évben a világban, a fegyverek több mint felét pedig az Egyesült Államok és Oroszország szállította – közölte a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatait a Magyar Idők.

A legnagyobb fegyverexportőr továbbra is az Egyesült Államok, amely a globális piac 33 százalékát birtokolja, és legalább száz országot lát el fegyverrel. Oroszország a globális fegyverexport 23 százalékát adta. Moszkva mintegy 50 országba szállít fegyvereket, de az export több mint kétharmada mindössze négy államba – Indiába, Vietnamba, Kínába és Algériába – irányul. A harmadik helyen Kína áll; az ázsiai országot Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság követi - közölte a Magyar Idők. 

A SIPRI által összesített adatok szerint 2012 és 2016 között a múlt század ötvenes évei, azaz a hidegháború időszaka óta nem látott mértékűre nőtt a globális fegyverkereskedelem, ami főleg a Közel-Keleten és Ázsiában megugrott keresletnek tudható be.

Volumenét tekintve az ázsiai és óceániai térség vásárolta fel ebben az időszakban a világ fegyverexportjának 43 százalékát, ami 7,7 százalékos növekedés az előző ötéves periódushoz képest.

Ugyanebben az időszakban Európa importja 7 százalékponttal, 11 százalékra csökkent.

A Közel-Kelet leginkább importból fegyverkező állama Szaúd-Arábia, amely a globális fegyverimport 8 százalékáért volt felelős 2012 és 2016 között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×