eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ácsteszér, 2022. november 14.MTI/Bodnár Boglárka
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Palócz Éva: nem csak a szankciók vagy a háború miatt hatalmas az infláció Magyarországon

A Kopint-Tárki vezérigazgatója az InfoRádióban elemezte a hazai pénzromlás okait.

"Magyarországot nem szankciós, hanem az orbáni infláció sújtja." Ezt online sajtótájékoztatóján hangoztatta Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai pénzromlás két és félszerese az uniós átlagnak, és messze a legnagyobb az EU tagállamai között.

Az MSZP-s politikus szerint az élelemért 47 százalékkal többet kell fizetnie a magyaroknak, mint egy éve, miközben más uniós államokban csak 19,5 százalékkal drágult az ennivaló.

A Fidesz közleményben erre úgy reagált, hogy a magas inflációt a háború és a brüsszeli szankciók okozzák egész Európában. A kormánypárt ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a baloldal teljes mértékben a háború és a szankciók pártján áll.

Mit mond a szakértő?

"Nem igaz, hogy az infláció csak a brüsszeli szankciók miatt emelkedik" – közölte a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Palócz Éva szerint nem csak a magas energiaárak okozták a forint értékvesztését, amit az is bizonyít, hogy van olyan közép-kelet európai ország, amely ugyanúgy vagy majdnem ugyanolyan mértékben volt kitéve az orosz energia szállításoknak, mint Magyarország, mégis ott jóval kisebb az infláció.

Példaként Szlovákiát említette, amely szinte hajszálpontosan azonos mértékben függött az orosz energiától, viszont ott 10 százalékkal alacsonyabb a pénzromlás. Hasonló a helyzet Csehországban is, ahol ugyancsak jelentős volt az orosz energiahordozókkal szembeni kitettség, ám nem akkora a gyengülés, mint nálunk. Ezért a szakértő úgy vélte, hogy

önmagában a szankciókkal nem lehet magyarázni a magas inflációt.

Palócz Éva beszélt az ársapkák kedvezőtlen hatásáról is. Mint mondta: egyértelműen kimutatható, hogy a hatósági árak bevezetése után a kereskedők más olyan termékek árát emelték, amelyekről tudták, hogy nagy irántuk a kereslet.

Az ársapkák bevezetése, a gazdasági szakember szerint, olyan áremelési spirált indított el, ami jóval nagyobb mértékű lett, mint az elszenvedett veszteségek kompenzálása. Palócz Éva kijelentette:

"Önmagában az az ötlet, hogy a kereskedők valamit drágábban vegyenek, mint ahogy azt eladhatják és ennek az összes veszteségét rájuk verjék, irracionális volt."

Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint az infláció az év végére – a matematika szabályai szerint – valószínűleg egy számjegyű, 8-9 százalékos lesz, függetlenül a kormány szándékaitól. Viszont Palócz Éva arra figyelmeztetett, hogy a bázishatás miatt ez mégsem jelenti majd az áremelkedés azonnali megtorpanását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×