eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Rising food cost and grocery prices surging costs of supermarket groceries as an inflation financial crisis concept coming out of a paper bag shaped hit by a a finance graph arrow with 3D render elements.
Nyitókép: wildpixel/Getty Images

Ársapkát kap 400 élelmiszer Szlovákiában

A nyolc legnagyobb szlovákiai üzletlánc polcain az elkövetkező három hónapban mintegy 400 élelmiszerre húznak ársapkát a kereskedők.

A cél az infláció mérséklése, amely a januári 15,2 százalékról februárra 15,4 százalékra emelkedett. Az árplafon bevezetése hétfőtől lép életbe. Az befagyasztott élelmiszerárakról Samuel Vlčan szlovák földművelésügyi miniszter tájékoztatott.

A tárcavezető szerint főleg a hazai termékekre fog vonatkozni az ársapka. A politikus azért tartja helyesnek ezt az irányt, mert úgy véli, ezzel fellendíthetik a szlovákiai áruk iránti keresletet.

„Az inflációellenes garancia azt jelenti, hogy minden áruházlánc nagyjából 30-100 olyan élelmiszerfajtát határoz meg, amelyekre három hónapon keresztül ugyanazt az árat garantálja.

Ez összesen 400 egyedi tételt jelent” – tájékoztatott a földművelésügyi miniszter, hozzátéve, üdvözli, hogy az üzletláncok saját maguk döntöttek egy ilyen árkorlátozó lépés mellett. A befagyasztott árú élelmiszerek listáját és a konkrét árakat az áruházláncok saját honlapjaikon teszik majd közzé. Az adott üzletlánc választja meg, éppen milyen terméknek az árát szeretné befagyasztani. Ez azt jelenti, hogy a nyolc áruházban különböző termékek kapnak ársapkát. A változás főként alapvető élelmiszereket érint, amelyek évközi drágulása februárban meghaladta a 28 százalékot.

„Az élelmiszer-vásárlás egyre nagyobb összeget vesz ki az emberek pénztárcájából,

a földművelésügyi tárca keze azonban meg van kötve, nem szólhatunk bele az árképzésbe” – jegyezte meg a tárcavezető. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy figyelemmel követik a szomszédos országok – Magyarország, Lengyelország és Csehország – példáit, ahol a kormányok különböző intézkedéseket hoztak az infláció leküzdésére, például az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok árának a korlátozását vagy a jövedéki adók csökkentését. Samuel Vlčan szerint ezek azonban nem állították meg az inflációt, az üzletekben áruhiányhoz vezettek, miközben az érintett államoknak milliárdos károkat okoztak. „Ezért nem követtük ezt az utat” – tette hozzá a szlovák agrártárca vezetője.

Minden egyes befagyasztott árú terméket egy egyedi jelzéssel látnak el:

egy kék körben elhelyezett fehér bevásárlókocsi lesz a logó, amely köré az „inflációellenes garancia” felirat kerül.

Ez a megjelölés mind a nyolc üzletlánc esetében ugyanaz lesz. A szimbólum először csak az üzletláncokra kerül ki, később minden ársapkás élelmiszert ellátnak a jelzéssel.

Az árplafon bevezetésének célja az infláció mérséklése. Szlovákiában az élelmiszerárak emelkedése volt a legnagyobb hatással az éves és a havi inflációra egyaránt, tavaly februárhoz képest 28,6, idén januárhoz viszonyítva pedig 1,7 százalékkal drágult az élelmiszer. A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a januári 15,2 százalékról 15,4 százalékra nőtt az évközi infláció februárban Szlovákiában, ezzel pedig ismét elérte a tavaly év végi 22 rekordot. Az infláció növekedését a magas élelmiszerárak mellett a lakhatási költségek, beleértve az áram, a gáz, a fűtés és a víz költségei befolyásolták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×