eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Mi lesz most a babaváróval?

Az egyik legnépszerűbb lakossági hitel, de a célcsoport nagy része már felvehette, ez a kivezetés mellett szól. Bár trendszerűen csökken a volumene, ha januártól nem lenne elérhető, nagy kiesést jelentene az egyébként is szűkülő lakossági hitelpiacon.

Napokon belül döntés születhet az elvben az év végével kifutó babaváró hitel sorsát illetően. Bár a hosszabbítás ellen is vannak érvek, az kétségtelen tény, hogy a konstrukció – amellett, hogy nagyon sikeresnek bizonyult – katalizátor szerepet is betöltött a lakossági hitelpiacon, így hiányát az ügyfelek mellett megéreznék a bankok is – írja a vg.hu.

Közel 2 ezermilliárd forintnyi hitelszerződés és 1850 milliárd forint körüli állomány – ez a 2019 júliusa óta elérhető, és elvben ez év végével kifutó babaváró hitel október végi állapotok szerinti mérlege. A gyermekvállalásra készülő fiatal párokat támogatni hivatott konstrukció ezzel megkerülhetetlen tényezővé vált a lakossági hitelpiacon, hiszen október végén már

18,8 százalékkal részesedett a teljes portfólióból,

úgy, hogy már messze megelőzte az állományuk alapján 12,9 százalékos súlyú személyi kölcsönöket is.

A babaváró hitelnek emellett igen fontos a szerepe abban is, hogy az idei év első tíz hónapjában az összes megkötött lakossági hitelszerződésen belül már a 40 százalékot közelítette a támogatott konstrukciók aránya. A járvány időszakában pedig igen jót tett a piacnak, hogy a babaváró iránt viszonylag stabil tudott maradni a kereslet: a 2020-ban folyósított összes fogyasztási hitelnek több mint a felét ez az egy termék adta.

A gyermekvállalást tervező ügyfeleken kívül persze a bankok is kedvelték a konstrukciót: egyrészt a gyermekvállalásra készülő hitelképes fiatal párok minden szempontból kitűnő célcsoportot jelentenek, másrészt a babavárónak jelentős katalizátor szerepe is van a piacon: nagyon sokan fordították lakáscélra a kölcsönt.

A folytatás ellen is szólnak azonban érvek: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter például a közelmúltban úgy nyilatkozott a konstrukcióról, hogy

betöltötte a szerepét, hiszen aki akarta, már felvette.

Ez a vélekedés pedig nagyon úgy tűnik, hogy helytálló a lap szerint. A babaváró kedvezményezetti köre ugyanis egy jól körülhatárolható réteg, így az idő előrehaladtával egyre szűkül az a potenciális ügyfélkör, amelynek reális alternatíva ez a támogatott konstrukció. Ez a körülmény már a szerződéskötési volumeneken is látszik, hiszen a frissen felvett volumen októberben érte el eddigi mélypontját (28,6 milliárd forintot), és idővel csökkent az érdeklődés iránta.

A lap azt is hozzáteszi, hogy ez a havi pár tízmilliárd is nagy kiesést jelentene a kivezetés esetén az egyébként is szűkülő lakossági hitelpiacon.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×