eur:
390.84
usd:
366.01
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Felmérés: a magyarok többsége legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül

Egy friss felmérés szerint csak a magyarok 31 százaléka érzi magát anyagilag biztonságban, és mindössze 39 százaléka rendelkezik legalább egy hónapra elégséges megtakarítással.

A Portfolio megbízásából 1000 fős reprezentatív internetes kutatást végzett a Datalyze, hogy felmérje a jelenlegi megtakarítási szokásokat és attitűdöket, a megtakarítások és befektetések világáról meglévő ismereteket, illetve a jövő fizetőeszközére és a pénzügyek intézésére vonatkozó várakozásokat.

A felmérés eredményei alapján a lakosság mindössze 31 százaléka érzi magát anyagi biztonságban nagyjából vagy teljesen, 69 százalék viszont nem igazán, vagy egyáltalán nem. A legveszélyeztetettebb csoportok közül a nők 41 százaléka, a 40-64 év közöttiek 42 százaléka és az alapfokú végzettségűek 44 százaléka választotta a legrosszabb opciót.

A válaszadók mindössze 18 százaléka rendelkezik 6 hónapra elégséges pénzügyi tartalékkal,

61 százaléka viszont legfeljebb egy hónapig húzná ki jövedelem nélkül.

Az alapfokú végzettségűek 56 százaléka és a nők 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hónapról hónapra él. A válaszadók fele érzi úgy, hogy legalább kétévnyi megélhetéshez elégséges megtakarítás kell ahhoz, hogy anyagilag biztonságban érezze magát. A több mint félévre elegendő megtakarítással rendelkezők 43 százaléka legalább 5 évnyi megtakarítással érezné magát biztonságban.

15 százalék mondja azt, hogy inkább elégedett az anyagi helyzetével, 70 százalék viszont inkább nem. 22 százalék érzi úgy, hogy többet kellene ennek a helyzet javítása érdekében spórolnia, 20 százalék úgy, hogy tudatosabban kellene megtakarítást választania. 13 százalék dolgozna többet, 23 százalék váltana állást és 16 százalék szerezne új végzettséget ahhoz, hogy ez megváltozzon.

Feltűnően kevesen bíznak a nagyobb kockázatvállalásban: mindössze 8 százalék vélte magára jellemző állításnak, hogy többet kellene kockáztatnia, amikor befektet – derül ki a Portfolio összegzéséből, ami mások mellett arra is kitér, hogy mibe fektetik a pénzüket a magyarok, és mi az, amibe csak szeretnék.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nincs vége a foglalkoztatási csodának - A Covid csak egy rossz emlék Európában

Nincs vége a foglalkoztatási csodának - A Covid csak egy rossz emlék Európában

Megközelítette a 81%-ot a foglalkoztatottak aránya tavaly Magyarországon a 20 és 64 év közöttiek körében, ami a 75%-os uniós mutatót meghaladva a hetedik legjobb rátának számít az EU-n belül. Az uniós adathoz hasonlóan az elmúlt években folyamatosan nőtt a foglalkoztatottság mértéke hazánkban, egyedül 2020-ban, a Covid kirobbanásának évében csökkent az előző évhez képest a mutató, akkor 77,5%-on állt a ráta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×