eur:
389.15
usd:
362.88
bux:
67977.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
engineer working on checking equipment in solar power plant on the roof, Solar energy technology concept  and The energy concept of the universe and galaxies
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

Egyszerűsödik a napelemes rendszerek telepítése - állapította meg az államtitkár

A napelemes pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés– közölte Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár – a TIM sajtóközleménye szerint – emlékeztetett, hogy miközben az európai emberek jelenleg szankciós árat fizetnek az energiáért, ráadásul azok elérhetőségében is fennakadásoktól lehet tartani, addig a magyar kormány sikeresen védte meg a rezsicsökkentést, melynek köszönhetően mindenki havonta hozzávetőleg 181 ezer forintot spórol meg az átlagos fogyasztásig. Emellett tűzifa-programmal, barnaszén-programmal, benzinárstoppal, élelmiszerár-stoppal és kamatstoppal támogatja a családokat.

Szintén a rezsicsökkentés megvédését szolgálja a magyarországi lakossági napelemes pályázat is, aminek segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereiket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokkal válthatják ki – tette hozzá Steiner Attila. A pályázatra több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal.

Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot.

A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul.

Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés – olvasható.

Minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés is megkezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében. A napelemes rendszerek gyors ütemű terjedésével a villamos energia hálózat fejlesztése is szükségessé vált, így a kormány ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében.

Ez nem befolyásolja a napelemes rendszerek használhatóságát,

hiszen a megtermelt energiát közvetlenül a háztartás használhatja – emlékeztetett Steiner Attila.

Az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben növekedett, hazánk már most a Paksi Atomerőmű kapacitásának több mint másfélszeresével, jelenleg kb. 3,3 GW már működő napelemes kapacitással rendelkezik, így a 2030-ra tervezett 6 GW-os célszámot már korábban eléri az ország – vélekedett az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×