eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Lekapcsolta a villanyt a kormány a napelemeknél – itt vannak a részletek

Egyszerre jó és rossz hírt kaptak az új szerződést kötők.

Ahogy arról az Infostart is rendre beszámol, Magyarországon gyors ütemben növekszik a működő napelemek száma, és a rezsicsökkentés módosításáról szóló bejelentést követően brutálisan megnőtt az igény a háztartási méretű napelemes rendszerek iránt. Az új csatlakozás iránti kérelmek száma például az egy évvel ezelőttihez képest a hatszorosára nőtt az E.ON-nál.

Ugyanakkor ez azzal is jár, hogy az ország áramhálózatába egyre többen kívánnak olyan energiát betáplálni, amelyet ők maguk nem használnak fel. Már jó ideje ismert a kihívás, amit ez jelent: egyrészt az időjárástól függően nagy ingadozások vannak az országos hálózatba "betöltődő" energia mennyiségében, másrészt maga a hálózat sem bírja el a növekvő terhelést.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: mivel a hálózat ennyi energiát már nem tud felvenni, jó időre

felfüggesztik az eddig kötelező napelemes betáplálást.

A döntés a még elő nem jegyzett igényekre vonatkozik, a már működő napelemekre vagy a már leadott igényekre nem. Aki a jövőben háztartási kiserőművet telepít, az csak a saját háztartásában használhatja fel a megtermelt energiát.

A döntés annyiban könnyítés a háztartásoknak és a napelemet saját villamosenergia-ellátásra használó vállalkozásoknak, hogy egyszerűbb lesz a berendezések telepítése, hiszen nem szükséges az áramszolgáltató engedélye. Rossz hír azonban amiatt, hogy lassul a beruházás megtérülése, hiszen a fölösleges áramot nem lehet "eladni" az országos hálózatba, valamint ezen árammennyiség tárolására akkumulátort kell beszerelni.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormányzat döntött a helyreállítási alap hitelének a lehívásáról, és ennek egy részét a villamosenergia-hálózat fejlesztésére fordítaná. Ha ez a folyamat lezajlik, akkor a betáplálást ismét lehetővé fogják tenni.

Elhangzott még, hogy a naperőműveknél maradnak a jelenleg érvényes szabályok.

A magyarországi és európai energiaellátásról a közelmúltban Szabó László, a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×