eur:
389.46
usd:
363.42
bux:
68072.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét.
Nyitókép: MTI/Varga György

Mutatjuk, kik járnak jól a kormány napelemes döntése után

Akinek már van napelemrendszere az jól járhat a kormány enyhítésnek mondott szigorítása után. Felértékelődik ugyanis az ingatlana. A többiek azonban buknak a dolgon.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt a kormány változtat a napelemek által termelt áram elszámolásán. A lényeg, hogy az új belépők esetén megszűnik a szaldó elszámolás. Cserébe azt ígérik, hogy nem kellenek az erről szóló engedélyek, amelyeket jelenleg csak hónapok alatt hajlandó megadni az áramszolgáltató. Az ok, hogy az elavult vezetékek nem képesek fogadni az otthonokból érkező arámot.

A Portfolio annak járt utána, hogy ez a döntés, amelyet a kormány "egy jó és egy rossznak" nevezett, valójában mit okoz a piacon.

Paks, 2022. október 7.
A Greenergy-csoport tízmillió eurós beruházással megépült, tíz megawatt teljesítményű naperőműve, a Paksi Solar Park az átadás napján, 2022. október 7-én.
MTI/Vasvári Tamás
A Greenergy-csoport tízmillió eurós beruházással megépült, tíz megawatt teljesítményű naperőműve, a Paksi Solar Park az átadás napján, 2022. október 7-én. MTI/Vasvári Tamás

A szaldóelszámolás a fogyasztók számára azért előnyös, mert nap közben jellemzően nem akkor használják fel a napelem energiáját, amikor az éppen termelődik, hanem este.

Az tudható volt, hogy ennek a rendszernek változnia kell, egy európai uniós irányelv értelmében a jelenlegi elszámolási rendszer eleve csak 2023. december 31-ig maradhatott volna érvényben.

Ha a betáplálási kötelezettség most megszűnik, az

alapvetően változtatja meg a napelemes beruházások megtérülését.

A megtermelt energia kihasználtságán nyilván lehet javítani különböző módszerekkel: okos szabályozás, tudatos nap közbeni energiafogyasztás (nagyobb fogyasztók beprogramozása, távmenedzselése), elektromos autók akkumulátornak történő használata, akkumulátor telepítés - vázolja a lehetséges menekülő-útvonalakat a Portfolio cikke.

Az egyik megoldás az akkumulátorok beszerzése, de ez milliós tétel. A hatékonyságuk pedig inkább jellemezhető nem rosszként, mint jóként. Így nem volna meglepő, ha csökkenne a napelemek iránti kereslet.

Az már egy másik kérdés, hogy a most még csak szóban bejelentett változás kinyitja-e a kapukat az erkélyre akasztható, relatív olcsó, házi módon is telepíthető napelemek előtt. Ezeket ugyanis jelenleg tilos használni.

Vannak akik jól járnak

A háztartások és egyének szintjén tehát ez egy kedvezőtlen fejlemény, hiszen épp az energiaválság kellős közepén nehezíti meg a családok alkalmazkodását. Magyarán a gázfüggőségtől való eltávolodást.

Jól járnak viszont azok, akiknek jelenleg is működik a napelemes rendszerük a tetőn, és megmaradnak a szaldós elszámolásban. Az ilyen ingatlanok relatív felértékelődése tovább folytatódhat, amit legutóbb a rezsicsökkentés módosításának bejelentése indított el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×