eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvő gyümölcsösben 2020. március 31-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Két kedvelt magyar gyümölcsből biztosan kevés lesz az idén

A kajszi- és az őszibarack ültetvények sokaságát tizedelhették meg az elmúlt napokban tapasztalható fagyok szerte az országban. A lehetséges károkról a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét és Fedmann Zsoltot az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárát kérdezte az InfoRádió.

Nagy bizonyossággal állítható, hogy a húsvéthétfő után néhány napig tartó hidegbetörésnek a kajszibarack és az őszibarack jelentős része áldozatául esett – fogalmazott az InfoRádióban Kelemen Péter, aki szerint pontos számokat és arányokat még korai mondani. Ahogyan a gyümölcsök jövőbeni árát illetően sem időszerű nyilatkozni, tekintve, hogy azok alakulása nemcsak a magyarországi, hanem az európai terméstől is függ.

Ami viszont biztos, hogy a magyar boltok pultjain, illetve a zöldséges standokon egy jó évhez képest kevesebb hazai gyümölcsöt fogunk találni, és több import érkezhet – tette hozzá a FruitVeB alelnöke. Miután viszont a jelenlegi fagyokban más európai országok is érintettek, nem kizárt a drágulás, azonban szezonindulásig még 4–6 hetet kell várni, és akkor válhat világossá, hogy honnan is indulhatnak az árak, és abból lehet majd következtetéseket levonni.

A szakember úgy véli, a termelők és gazdálkodók egyre rosszabb helyzetben vannak, tartalékaik végén járnak. Emlékeztetett, a mostani sorban a harmadik év, amelyet tavaszi fagykárok sújtanak, ez pedig nagyon nagy bevételkiesést eredményez.

Jelentős problémát jelent továbbá, hogy a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer működése úgy van kitalálva, hogy az az elmúlt 5 év bevételi adataiból kiveszi a legjobb és legrosszabb évet, és a fönnmaradó három év átlagához képest vizsgálja azt, hogy adott évben mekkora hozamkiesést szenvedett el egy gazda. Viszont a sorozatos fagykárok miatt a múltbéli árbevételek nagyon alacsony bázist képeznek, így

a gyümölcstermelők ehhez képest további bevételkiesést már nem tudnak igazolni, vagyis a kárenyhítési rendszerből egyszerűen kiesnek.

Kelemen Péter kiemelte: mindez nem kritika a rendszerrel szemben, csak egy megállapítás, hogy az nem tud teljeskörűen továbblépési lehetőséget biztosítani sokak számára.

Ami a folytatást illeti, a FruitVeB alelnöke megjegyezte, egészen fagyosszentekig, tehát május 12–14-e környékéig bármikor bekövetkezhetnek hirtelen lehűlések. És miután még hátravan a cseresznye, a szilva, a meggy, az alma és a körte virágzása, lehet még nagyobb a mostaninál a baj.

Feldmann Zsolt: később fog látszódni, mekkora a kár

Főleg a kajszi- és őszibarackok, valamint a meggy és cseresznyefélék vannak veszélyben az áprilisi fagyok miatt, ugyanis ezek virágoznak a legkorábban. Az agrártárca szerint biztos lesz fagykár, annak mértéke azonban majd később derül ki.

Fedmann Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az InfoRádióban elmondta: a gazdálkodók védekezésének intenzitását látva biztosan keletkeztek károk, de ezeket még nem lehet felmérni, a rügyfakadás és a virágzás mutatja majd meg, mekkora a baj.

A fagy elleni védekezés fontos eszköze, hogy a gazdálkodók a hőkisugárzást füst- és ködképző eszközökkel próbálják a hőkisugárzást elősegíteni; van mód arra, hogy ködgyertyákkal, égetéssel vagy más formában védjék az ültetvényeket - erről érdemes az illetékes tűzoltóságot értesíteniük a folyamatról.

A kártalanítással kapcsolatban elmondta: tavaly a kárenyhítési alapból a márciusi fagyok kapcsán több mint 27 ezer hektárnyi ültetvény tulajdonosa kapott valamekkora mértékű juttatást. Idén is ebből a forrásból, a tavaly is érvényes szabályok alapján kompenzálják a gazdákat. Akinek pedig méreténél fogva nem kötelező ebben benne lennie, azt javasolják, hogy a mostani egységes kérelembenyújtási időszakban,

május közepéig, önkéntesen csatlakozhatnak az alaphoz, és a 2022-ben esedékes, az idei károk után fizetendő kompenzációjára

már ők is jogosulttá válhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×