eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos

Címke: fruitveb (63 cikk)

Elkeserítő hír érkezett egy kedvelt gyümölcsről
2023. augusztus 22. 10:55
Elkeserítő hír érkezett egy kedvelt gyümölcsről
Jelentős károkat okoztak a tavaszi fagyok a hazai őszibarack ültetvényeken, így az átlagosnál jóval gyengébb termés várható ebben az évben – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös körképéből. Az elmúlt évek eredményei is jól mutatják, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent az ültetvényekre, ezért elkerülhetetlen az új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtahasználat optimalizálása és a korszerű termesztési módszerek elterjesztése.
Komoly csapás érte a magyarok egyik kedvenc gyümölcsét
2023. június 16. 06:00
Komoly csapás érte a magyarok egyik kedvenc gyümölcsét
Az átlagosnál jóval kevesebb cseresznye terem idén, a tavaszi fagyok elvitték a termés 40-50 százalékát – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke. Mártonffy Béla szerint a problémát hosszú távon csak a fajtanemesítés és a kataszteri rendszer újraélesztése oldhatja meg. A NAK ennek érdekében egy komplex javaslatcsomaggal fordult a kormányhoz.
Óriási a gond a magyarok egyik kedvelt gyümölcsével
2022. augusztus 9. 06:00
Óriási a gond a magyarok egyik kedvelt gyümölcsével
A korábbi 5-600 ezer tonna átlagtermés helyett Magyarországon idén 350 ezer tonna körüli volumennel számolnak az almatermesztők, ami egyharmadával kevesebb, mint 2021-ben. A tavaszi fagyok mellett a tavalyi és az idei aszály súlyosbítja még inkább a helyzetet, a fáknak ugyanis nincs energiájuk kinevelni a jövő évi termést biztosító virágrügyeket. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökét kérdeztük.
×
×
×