eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Szakértő: lennének kiutak Magyarország számára a középfejlettségi csapdából

Magyarország még nem érte el a közepes jövedelmi országok fejlettségi szintjét, de több más mellett az innovációs képesség javításával és az oktatás modernizálásával már most tenni kell azért, hogy később ne ragadjon benne az ország a közepes jövedelmi csapdában. Ez akkor alakul ki, ha az egy főre jutó átlagjövedelem már elér egy bizonyos szintet, de ezt követően már stagnál a termelékenység és a jövedelem növekedése. A témáról a Magyar Közgazdasági Társaság szervezett online konferenciát.

A kevésbé fejlett országok egy bizonyos pontig viszonylag gyorsan képesek ledolgozni lemaradásukat a fejlettekhez képest – még országonként eltérő ütemben is, de a lehetőség megvan. Így van ez például az EU-ban az újonnan csatlakozott tagállamok esetében is. Ám egy bizonyos szint után a felzárkózás megtorpan, és sokan képtelenek áttörni azon a határon, amelyen keresztül a fejlett országok közé tudnának lépni – fogalmazott az InfoRádiónak a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint Magyarország még nagyon messze áll ettől az állapottól.

Ugyanis Európában

hazánk a közepes jövedelműek csoportjának inkább az alsó perifériáján mozog,

ahogyan a V4 országok is. Közülük legfeljebb Csehország és Szlovénia lehetnek azok, akik már küzdenek az említett áttöréssel, miután az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson, tehát a legszakszerűbben mért GDP tekintetében EU átlagának 90-95 százalékán állnak. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ugyanakkor csak 70 százalék körül van, tehát messze állnak még a „csapdától”. Palócz Éva megjegyezte, Csehország és Szlovénia mellett még Észtország fejlődik viharos gyorsasággal, és gyakorlatilag egy évtizeden belül ugyanolyan skandináv ország lehet, mint a többi.

Bár az eleinte gyors ütemű, majd megtorpanó fejlődésnek számtalan mutatója létezik, egyik közös jellemző a külföldi tőke magas aránya, és ez Magyarország esetében az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb érték az országok között. Mindez kezdetben nagyon erősen tudja támogatni a növekedést, ám amikor egy cég külföldre megy, és telephelyet létesít, jellemzően a termelést viszi ki, nem pedig az azt megelőző, illetve követő fázisokat, mint a kutatás-fejlesztés, a marketig vagy a kereskedelem, pedig kimutatott tény, hogy

maga a termelés által keletkezik a legkevesebb hozzáadott érték.

A fenti paradoxon ellenére a Kopint-Tárki vezérigazgatója úgy véli, az egész termelési fázist és értékláncot tekintve a viszonylag alacsony egy főre jutó hozzáadott érték, amit a külföldi vállalatok itt termelnek, még így is messze magasabb a hazainál: kétszerese a magyar átlagnak, és háromszorosa a belföldi tulajdonú cégekének. Magyarán, mi még nagyon az alsó szélén vagyunk a közepes jövedelmi rétegnek.

A jövőben minden azon fog múlni, hogy a belföldi tulajdonú vállalatok milyen innovációs hajlandósággal fognak rendelkezni, illetve, hogy a magyar oktatás hajlandó lesz-e – váltva a feudális, múlt századi rendszerről – haladni a korral, és egy progresszív, használható tudást nyújtó rendszert bevezetni, mint például amilyen Észtországban van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×