eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
A 2020. április 28-án közreadott légifelvételen az easyJet, a Ryanair és a Lufthansa légitársaságok repülőgépei a berlini Schönefeld repülőtéren április 23-án. A légitársaságok a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett utazási korlátozások miatt nem indítják járataikat.
Nyitókép: MTI/EPA/Oliver Lang

Diszkriminatív karantén miatt perlik a légitársaságok a brit kormányt

Hétfőn bejelentették, pénteken meglépték: 3 légitársaság is perli a brit kormányt a külföldről Nagy-Britanniába érkezők kötelező kéthetes karanténja miatt. Hasonlóra perre készülnek az utazásszervezők és szállodák is.

Közös jogi eljárást kezdeményezett pénteken a brit piacon tevékenykedő három legnagyobb légitársaság, a British Airways, az easyjet és a Ryanair a brit kormány által a hét elején bevezetett karanténelőírás ellen, melynek célja az, hogy bíróság kötelezze a brit kormányt a karanténelőírás visszavonására.. Az új szabályok szerint bárkire, aki brit földre érkezik, kötelező két hetes karantén vár. Ezzel a koronavírus újbóli behurcolását előzné meg a brit kormány.

A légitársaságok ugyan elsősorban a szabályozás szigorának belföldön élőkre vonatkozó előírásokhoz képest diszkriminatív voltát emelték ki, de azt is hangsúlyozták, hogy számukra ez súlyos veszteségeket okoz. Közös közleményükben úgy fogalmaztak: a karanténszabályok pusztító hatást gyakorolnak a brit légiközlekedésre és a brit gazdaság egészére is.

Willie Walsh, a British Airways anyavállalatának (IAG) vezérigazgatója a londoni alsóház képviselőinek küldött levelében azt írta, hogy

a BA júliusban újra akarta indítani menetrend szerinti járatainak 40 százalékát, a kormány azonban ezt a tervet "megtorpedózta" a karanténintézkedéssel.

Walsh szerint a BA-nak jelenleg semmiféle kereskedelmi bevétele nincs, készpénztartaléka ugyanakkor naponta 20 millió fonttal (7,7 milliárd forinttal) apad, és a cég jelenlegi helyzete fenntarthatatlan. Amint azt az Infostart is megírta, dolgozói kezdeményezésre egyelőre műkincseladásból jutnának pénzhez a leépítések megelőzése érdekében.

Ezért a légitársaságok felszólították a kormányt, hogy

ne válogatás nélkül alkalmazza a karanténelőírást, ehelyett teremtse meg a feltételeit annak, hogy az alacsony fertőzöttségű országokból érkezők mentesüljenek a karanténszabály alól.

Ugyan alsóházi meghallgatásán erre ígérettel felérő utalást tett, mondván kölcsönös megállapodások esetén már a karanténelőírás június végi első felülvizsgálatának idejére mentességet kaphatnak azok a beutazók, akiknek hazájában a fertőződési ráta "legalább olyan jó", mint Nagy-Britanniában. A cégek azonban eddig semmiféle jelzést nem kaptak arra, hogy mikortól léphetnének érvénybe ezek a mentességek.

A brit turisztikai és szállodaágazat is jogi eljárásra készül a kormány karanténintézkedése ellen.

Elsősorban azzal az érvvel, hogy az előírás aránytalan és diszkriminatív. A kezdeményezéshez több mint 500 nagy utazásszervező vállalat és szálloda csatlakozott. E cégek együttes forgalma meghaladja az évi 10 milliárd fontot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Magyarország–Svájc 0-2
Euro 2024

ÉLŐ: Magyarország–Svájc 0-2

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokságon, az ellenfél, Kölnben, Svájc. A csoport másik mérkőzésén a németek 5-1-re legyőzték a skótokat. Az első félidőben Marco Rossi csapata csak árnyéka volt önmagának, két védelmi figyelmetlenséget könyörtelenül kihasznált Svájc.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×