eur:
386.85
usd:
357.2
bux:
67957.08
2024. május 23. csütörtök Dezső

A kormány és a jegybank eltérően értelmezi a középtávú inflációs célsávot

Komoly kockázata van annak, ha a 3 százalékos inflációs cél 2010-ben sem teljesül - mondta az MNB szakértője szerdán. Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy a 2010-es inflációs cél hároméves felülvizsgálata az idén esedékes; de nem valószínű, hogy különösebben változtatnának rajta. A távirati iroda ugyanakkor úgy értesült, hogy egyeztetést kezdeményez a Pénzügyminisztérium a Magyar Nemzeti Bankkal azután, hogy a két intézmény, pontosabban a kormány és a jegybank eltérően értelmezi a középtávú inflációs célsávot. Mindeközben szerdán tovább erősödött a forint a budapesti bankközi devizapiacon.

Komoly kockázata van annak, hogy a 3 százalékos inflációs cél 2010-ben sem teljesül - mondta Kovács Mihály András, az MNB szakértője szerdán.

A jegybank közgazdasági elemzések helyettes vezetője az MNB klub szerdai háttérbeszélgetésén ezt a veszélyt a globális inflációs nyomás további erősödése esetén tartja reálisnak, illetve akkor, ha a múltbeli magas infláció bekerül a bérezésbe.

A korábbinál kedvezőtlenebb inflációs alappályát az importált inflációval (főleg az emelkedő olajárakkal) és a bérek alakulásával indokolta. Hozzátette, hogy a májusi inflációs jelentésében a jegybank már 12 százalékkal magasabb olajárral számolt, mint februárban.

Ész és összefogás

Csermely Ágnes, az MNB igazgató-helyettese kérdésre válaszolva kifejtette: létezik olyan szigorú monetáris politika, amely megállíthatja az olajár növekedését, de ezt nem az MNB, hanem a világ jegybankárai érhetnék csak el, ésszel, összefogással.

A bérek alakulásáról Kovács Mihály András úgy vélekedett, hogy feltehetőleg a minimálbér emelése akasztotta meg a mérséklődő inflációhoz történő alkalmazkodást.

GDP: kérdéses a növekedési fordulat erőssége

Az MNB emelte ugyan az idei GDP-re vonatkozó előrejelzését, a korábban várt 2 százalékról 2,2 százalékra, de a szakértő kérdésesnek nevezte a növekedési fordulat erősségét, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizalmi indexekben még nem javulnak a kilátások. Az MNB továbbra is élénkülő belső és lassuló külső keresletre számít - erősítette meg.

Az MNB a májusi inflációs jelentésben 253,80 forintos euró árfolyammal számolt, és igaz, hogy azóta az árfolyam mintegy 10 forintot erősödött az euróhoz képest, ám ezt bőven ellensúlyozza az olajárak április óta bekövetkezett emelkedése - fejtette ki egy felvetésre Kovács Mihály András.

Csermely Ágnes kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a jegybankok egyik legfontosabb feladata az inflációs várakozások lehorgonyzása, úgyhogy az MNB-nek nem áll szándékában az inflációs célkövetés rendszerén változtatni. Azért, hogy az elmúlt időszakban a várható inflációs pálya eltolódott, nem a monetáris politika okolható, hanem a nem várt sokkok - tette hozzá.

Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke újságíróknak elmondta, hogy a 2010-es inflációs cél hároméves felülvizsgálata az idén esedékes; várhatóan augusztusban kerül rá sor és nem valószínű, hogy különösebben változtatnának rajta.Tovább erősödött a forint

Szerdán tovább erősödött a forint a budapesti bankközi devizapiacon.

Délután fél ötkor 243,40/60 forintot ért egy euró, ami azt jelenti, hogy a keddi megtorpanás után ismét erősödött a forint a közös európai devizával szemben. Az irányzat egyértelmű, az árfolyam reggel egy viszonylag nagyobb ugrással nyitott, egy csapásra 243,60 forintig jutott a keddi 244,20/30-ról, később voltak ugyan hullámzások, de keddi árfolyamához már nem tért vissza.

Csökkenő olajár - növekvő nyugalom

A kereskedők szerint a szerdai trend alapja az olaj árának csökkenése, ami kissé megnyugtatta az egyébként a fogyasztásra, az inflációra gyakorolt hatás miatt aggodalmas befektetőket szerte a világon.

Az olaj áralakulása segítette a dollárt, így az amerikai deviza a forinttal szemben is javított: árfolyama jelenleg 155,55/65, kedden 155,20/30 volt; reggel az akkor még erősödő euró miatt 155,00 forintos dollár-árfolyam is előfordult.

Eltérő értelmezések

Egyeztetést kezdeményez a Pénzügyminisztérium a Magyar Nemzeti Bankkal azután, hogy a két intézmény, pontosabban a kormány és a jegybank eltérően értelmezi a középtávú inflációs célsávot - értesült az MTI.

"Én nem tudok olyan közleményről, amely inflációs sávot határoz meg, de lehet, hogy ez az én tudásom hiányosságából fakad, én úgy tudom, hogy van egy három százalékos inflációs cél" - felelte egy újságírói kérdésre még hétfőn, a monetáris tanács új inflációs prognózisának ismertetésekor Simor András, az MNB elnöke.

Az MTI értesülése szerint a Pénzügyminisztérium egyeztetést kezdeményez a jegybankkal az inflációs célsávról, miután 2005 augusztusában a kormány és az MNB a 3 százalékos középtávú inflációs célt plusz-mínusz 1 százalékpontos sávhatár mellett jelölte ki.

Három százalék

Az MNB honlapján a monetáris politika, pontosabban az árstabilitás címszó alatt található a 2005. augusztus 22-én kelt közlemény, amelyben az áll, hogy "A kormány és az MNB a 2007-től kezdődő időszakra középtávú inflációs célt tűz ki, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztóiár-index 3 százalékos értékében határoz meg."

A közlemény utolsó bekezdése kiegészíti a korábbiakat: "Az inflációs cél teljesülésének értékelésekor a váratlan hatásokból fakadó ingadozásokat is figyelembe kell venni. Ezért a kormány és a jegybank megállapodása szerint a 3 százalékos céltól legfeljebb plusz-mínusz 1 százalékponttal eltérő fogyasztóiár-index elfogadható az árstabilitás szempontjából."

A közleményt a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa jegyzi.

Egyeztetésbe kezd az MNB és a PM


A jegybank kezdeményezésére egyeztetés kezdődik a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium között - közölte az MNB és a PM szerdán az MTI-vel.

Az egyeztetés témája az inflációs cél értékelésének módszere.

Nem témája az egyeztetésnek a cél mértéke, mind a Pénzügyminisztérium, mind a Magyar Nemzeti Bank egyetért a 3 százalékos középtávú inflációs cél fenntartásával - mutat rá az MNB és a szaktárca közös közleménye.


Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Kivártak a befektetők szerdán a hét legfontosabb gyorsjelentése előtt

Kivártak a befektetők szerdán a hét legfontosabb gyorsjelentése előtt

A hét első felében elsősorban óvatos és vegyes mozgásokat láttunk a tőzsdéken, a befektetők inkább kivárásra játszottak, miközben az amerikai jegybanknak több tisztviselője azt az üzenetet hangsúlyozta, hogy a legutóbbi kedvező inflációs adat ellenére egy ideig még valószínűleg a jelenlegi magas kamatszinttel számolhatunk. Emellett az is okot adhatott az óvatosabb kereskedésre, hogy ma érkezik a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, valamint a zárás után jelent az AI trend talán legfontosabb vállalatának számító Nvidia, aminek a szélesebb tech szektorra nézve is lehetnek majd hatásai. Szerdán mérsékelten estek a vezető nyugat-európai tőzsdék, a vezető amerikai részvényindexek mérsékelten estek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×