INFORÁDIÓ
2021. december 1. szerda
Elza

Az Erste 3,75 milliárd euróért megvette a román BCR bankot

Infostart

Az osztrák Erste Bank 3,75 milliárd euróért megvásárolta a román BCR bank részvényeinek 61,88 százalékát. Az Erste ezzel az osztrák vállalati akvizíciók történetének legnagyobb üzletét hajtotta végre.

Az összeg egyben a román privatizáció történetében is rekordnak számít, hiszen több, mint kétszerese az eddigi legnagyobb ügyletnek, a Petrom olajcég 51 százalékos tulajdonrészéért kapott másfél milliárd eurónak.

A Petrom többségi tulajdonát is egy osztrák cég – az OMV – szerezte meg, a Mol és az Occidental Oil elől.

A vásárlás finanszírozásához az Erstének részvénytőkéjét több mint ötödével meg kell majd emelnie mintegy 2,4 milliárd euró értékben.

A BCR privatizálásában az EBRD és a Világbank befektetési részlege az IFC működött közre.

A román kormány 36,88 százalékos pakettet értékesít. Ehhez csatlakozik a 2003 óta az EBRD és az IFC tulajdonában lévő együttesen 25 százalékos pakett. Nyolc román kereskedelmi bank együttesen 30 százalékos pakettel rendelkezik, a BCR alkalmazottai kezében pedig 8 százaléknyi részvény van.

A BCR megszerzésével az Erste Bank ügyfélköre 15,3 millióra bővült. A bank működési területe már Ausztia mellett Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Horvátországot, Szerbiát és Romániát öleli fel.

A BCR mérlegfőösszege 2004 december 31-én a nemzetközi könyvviteli szabvány szerint 6,36 milliárd euróra rúgott, nyeresége pedig 158 millió euró volt. A bank 12 ezer alkalmazottat foglalkoztat és 339 fiókot tart fenn.

A fiókhálózat korszerűsítésére és kiterjesztésére 100 millió eurót kíván fordítani az Erste. Az integrációs költséget 90 millió euróra becsüli.

A román kormány infrastrukturális beruházások és a nyugdíjreform finanszírozására fordítja a privatizálásból befolyó összeget.Kapcsolódó hang

Az Erste megvette a román BCR bankot
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018