eur:
393.32
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Az Erste 3,75 milliárd euróért megvette a román BCR bankot

Az osztrák Erste Bank 3,75 milliárd euróért megvásárolta a román BCR bank részvényeinek 61,88 százalékát. Az Erste ezzel az osztrák vállalati akvizíciók történetének legnagyobb üzletét hajtotta végre.

Az összeg egyben a román privatizáció történetében is rekordnak számít, hiszen több, mint kétszerese az eddigi legnagyobb ügyletnek, a Petrom olajcég 51 százalékos tulajdonrészéért kapott másfél milliárd eurónak.

A Petrom többségi tulajdonát is egy osztrák cég – az OMV – szerezte meg, a Mol és az Occidental Oil elől.

A vásárlás finanszírozásához az Erstének részvénytőkéjét több mint ötödével meg kell majd emelnie mintegy 2,4 milliárd euró értékben.

A BCR privatizálásában az EBRD és a Világbank befektetési részlege az IFC működött közre.

A román kormány 36,88 százalékos pakettet értékesít. Ehhez csatlakozik a 2003 óta az EBRD és az IFC tulajdonában lévő együttesen 25 százalékos pakett. Nyolc román kereskedelmi bank együttesen 30 százalékos pakettel rendelkezik, a BCR alkalmazottai kezében pedig 8 százaléknyi részvény van.

A BCR megszerzésével az Erste Bank ügyfélköre 15,3 millióra bővült. A bank működési területe már Ausztia mellett Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, Horvátországot, Szerbiát és Romániát öleli fel.

A BCR mérlegfőösszege 2004 december 31-én a nemzetközi könyvviteli szabvány szerint 6,36 milliárd euróra rúgott, nyeresége pedig 158 millió euró volt. A bank 12 ezer alkalmazottat foglalkoztat és 339 fiókot tart fenn.

A fiókhálózat korszerűsítésére és kiterjesztésére 100 millió eurót kíván fordítani az Erste. Az integrációs költséget 90 millió euróra becsüli.

A román kormány infrastrukturális beruházások és a nyugdíjreform finanszírozására fordítja a privatizálásból befolyó összeget.



KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×