eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előterjesztőként felszólal az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentése és beszámolója, valamint az MNB 2021. évről szóló határozati javaslat együttes általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 8-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Továbbra is teljes gazdaságpolitikai fordulatot sürget a jegybank elnöke - a nap hírei

Új, mintegy 60 milliárd forint keretösszegű tőkeprogramot indítanak a hazai vállalatok külföldi beruházásainak elősegítésére. Visszaállítják a korábban hatályban lévő folyadékkorlátozást a repülőtereken.

Továbbra is teljes gazdaságpolitikai fordulatot sürget a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György a Közgazdász Vándorgyűlésen az eladósodást és az inflációt nevezte Magyarország két veszélyes ellenfelének. A tanácskozáson a források stratégiai újraelosztását is szorgalmazta. A jegybankelnök szerint új otthonteremtési programra lenne szükség, Budapestnek regionális pénzügyi központtá kellene válnia, az országnak pedig vezető egészségügyi és gyógyszeripari szerepet kellene betöltenie.

A magyarországi befektetési lehetőségekről tárgyalt Kínában a nemzetgazdasági miniszter a világ vezető akkumulátor újra-hasznosítóinak vezetőivel. Nagy Márton arról beszélt: bár Magyarország élen jár a high-tech akkumulátorok előállításában, az akkumulátor-feldolgozás és az értékes nyersanyagok újrahasznosítása még hiányzó iparágnak számít Magyarországon és Európában.

Új, mintegy 60 milliárd forint keretösszegű tőkeprogramot indít a Nemzeti Tőkeholding a hazai vállalatok országhatárokon átnyúló beruházásainak elősegítésére. A tőkealap földrajzi szempontból elsődlegesen Nyugat- és Közép-Kelet-Európa, illetve a Közép-Ázsia régió országaiban tervez befektetéseket.

Magyarország és Kuvait a kétoldalú együttműködés további fejlesztéséről egyezett meg több területen is - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Kuvaitvárosban. Szijjártó Péter elmondta, egyebek között a célegyenesbe jutottak a tárgyalások a Mol és a kuvaiti kőolajvállalat között a magyar technológiák felhasználásáról.

Elérte a 390 ezer hektárt az aszálykárra bejelentett területek nagysága – közölte az agrárminiszter. Nagy István szerint a kukoricatermést 235 ezer, a napraforgót 125 ezer hektáron érinti az aszály. A miniszter hangsúlyozta: állami, termelői és uniós forrásból 35 milliárd forintos szintig töltötték fel a kárenyhítési alapot, a gazdák pedig idén 715 ezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást.

Cáfolta az egészségügyért felelős államtitkár, hogy a kormány a magánellátás felé terelné a betegeket. Takács Péter a Mandinernek nyilatkozva elmondta: a járóbeteg-ellátás 13 százalékát végzik magáncégeknél, ennek csaknem a fele nőgyógyászat.

Teljesen átalakítaná az októbertől kezdődő új ciklusra az önkormányzati cégek vezető- és ellenőrző testületeit a főpolgármester. Karácsony Gergely Facebook oldalán azt közölte: javaslatot tesz a fővárosi cégek igazgatósági pozícióinak kétharmados csökkentésére, valamint a felügyelőbizottsági tisztségek számának minimális szintre szorítására.

Gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, a Momentum volt elnökét a Fővárosi Nyomozó Főügyészség csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt. Az ellenzéki párt volt EP képviselője panasszal élt a gyanúsítás ellen. A vád szerint MSZP-s képviselőkkel együtt, erőszakkal akadályozta a NAV pénzügyőreinek 2022 februári akcióját az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület székházánál.

Az Európai Bizottságtól vár információkat a Szuverenitásvédelmi Hivatal arról, milyen szerepe volt a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban több nemkormányzati szervezetnek. Kíváncsiak az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Transparency International Magyarország jelentéseire.

Oroszország nem utasítja el a gáz tranzitját Ukrajnán keresztül, ám ha Kijev ezt megtagadja, Moszkva nem kényszerítheti rá - jelentette ki az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon ismét azt hangsúlyozta: Oroszország és a Gazprom szándéka, hogy teljesítse minden kötelezettségét a vevőkkel szemben, akikkel hosszú távú szerződéseket kötöttek. Kurszk kapcsán közölte: jelentős veszteségeket szenvednek el az ukrán fegyveres erők, ami a frontszakaszok összeomlásához vezethet.

Ukrajnában elfogadta a külügyminiszter lemondását a parlament. Az államfő Dmitro Kuleba eddigi helyettesét, Andrij Szibihát jelölte a tisztségre. Ugyancsak elfogadta a parlament Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes lemondását, aki az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelt. Az ukrán elnök korábban 5 másik vezető felmentését kérte a parlamenttől.

A választásokba való beavatkozás megelőzése érdekében orosz médiumokat sújtott szankcióval az amerikai kormány. A washingtoni külügyminisztérium közölte, hogy vízumkorlátozásokat vezettek be bizonyos, Kreml által támogatott médiumokra, amelyek befolyásgyakorlás fedőintézményeiként működnek.

A Brexit korábbi uniós főtárgyalóját nevezte ki Franciaország miniszterelnökének Emmanuel Macron – közölte a francia elnöki hivatal. A 73 éves Michel Barnier vezette már a francia környezetvédelmi, a mezőgazdasági és a külügyi tárcát is, mielőtt 2016-ban a Brexit-munkacsoport vezetője lett.

A rendőrök lelőttek egy fegyveres férfit Münchenben, az izraeli konzulátus közelében. Az esetet terrortámadásnak minősítették, az elkövető egy 18 éves osztrák állampolgár volt, akit sajtóértesülések szerint az Iszlám Államhoz kötötték szálak. Az incidens a Karolinenplatz környékén, a náci dokumentációs központ előtt történt.

Visszaállítják a korábban hatályban lévő folyadékkorlátozást a repülőtereken, így újra legfeljebb 100 milliliteres kiszerelésben lehet csak folyadékot felvinni a repülőgépekre – írja az airportal.hu. Ennek oka, hogy az ezt ellenőrző, átvilágító berendezések nem hozzák az elvárt eredményeket.

Címét megvédve aranyérmet nyert Ekler Luca távolugrásban a párizsi paralimpián. Konkoly Zsófia 200 méteres vegyesúszásban, az S9-es kategóriában szerzett aranyérmet. Az asztaliteniszező Pálos Péter bronzérmet nyert, ahogy az úszó Pap Bianka is 400 méter gyorsúszásban. A párizsi magyar küldöttség 7. érme született így meg: 3 arany, 1 ezüst és 3 bronz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×