eur:
393.08
usd:
354.15
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója az Európai Parlament büsszeli plenáris ülésén 2019. április 3-án. Az ülésen többek között a brit EU-tagság megszűnésének legújabb fejleményeiről tárgyaltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Megvan az új francia miniszterelnök

Michel Barnier-t nevezi ki a francia elnök.

Michel Barnier korábbi belső piaci uniós biztost nevezi ki miniszterelnöknek Emmanuel Macron francia elnök - jelentette be az Élysée-palota.

A 73 éves konzervatív politikus vezette már a környezetvédelmi, a mezőgazdasági és a külügyi tárcát is Franciaországban. A Romano Prodi vezette Európai Bizottságban a regionális politikáért felelős biztosi posztot töltötte be, a José Manuel Barroso vezette testületben pedig belső piaci biztos volt, majd uniós részről ő vezette az Egyesült Királyság kiválásáról szóló tárgyalásokat.

Franciaországban az előrehozott választások eredményeként háromosztatúvá vált a nemzetgyűlés, és egyik blokknak sincs elég mandátuma az önálló kormányzáshoz. A kulcskérdés jelenleg az, hogy Barnier kormányának sikerül-e elérnie a tervezett reformok elfogadását a megosztott parlamentben.

Az új miniszterelnökre komoly megmérettetés vár, mivel az ország 2025-ös költségvetésének előkészítésére szánt idő is a végéhez közeledik. Amennyiben a többi párt nem elégedett az eredményekkel, az bizalmatlansági indítványt benyújtásához is vezethet. Emmanuel Macron elnök több potenciális miniszterelnök-jelöltről konzultált az elmúlt hetek során, de egyikük sem rendelkezett elég támogatottsággal egy stabil kormány megalakításához, ami a kiválasztás legfontosabb kritériuma volt.

A francia Nemzeti Tömörülés (RN), amely a júliusi előrehozott választásokat követően a francia parlament legnagyobb pártjává vált, már csütörtökön jelezte, hogy bizonyos feltételek mellett "nem utasítják el azonnal" Barnier kinevezését. Az uniós biztosi pozíciókat is megjárt Barnier kitartóan Európa-párti, karrierpolitikus, de a 2021-es elnökválasztás konzervatív jelöltségére pályázva keményebb hangvételű beszédet mondott, amelyben kiemelte, hogy Franciaországban ellenőrizhetetlenné vált a bevándorlás - ezt a nézetet a Nemzeti Tömörülés is osztja.

Macron azután írt ki előrehozott parlamenti választásokat, hogy a június 9-i európai parlamenti választásokon pártja alulmaradt Nemzeti Tömörüléssel szemben.

A július 7-i nemzeti voksolás eredményeként háromosztatúvá vált a 11 frakcióval rendelkező nemzetgyűlés, és egyik blokknak sincs elég mandátuma a kormányzáshoz. Az olimpiai és paralimpiai játékokra hivatkozva továbbra is a lemondott Gabriel Attal miniszterelnök kormánya van hivatalban a folyó ügyek intézésére.

Címlapról ajánljuk
A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti
tudósítónktól

A liberális New York Times Trump győzelmét jósolja, a konzervatív brit Telegraph viszont a vereségét valószínűsíti

Feje tetejére állt az angolszász médiavilág: a brit konzervatív napilap, a Telegraph felmérése szerint jelenleg Kamala Harris, a demokraták jelöltje vezet az amerikai elnökválasztái harcban. A liberális véleményvezér New York Times viszont öt olyan tényezőt sorol fel, amelyek alapján esélyesebb, hogy ismét Donald Trump kerül a Fehér Házba.

Azonnali kitoloncolások: kemény ultimátumot intézett a kormányhoz a CDU elnöke

A tartományi választások után a hét elején úgy tűnt, hogy közös nevezőre juthat az illegális bevándorlás szigorításáról a három kormánypárt, valamint az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU. A tárgyalóasztal mellől még óvatos derűlátással álltak fel, Friedrich Merz azonban váratlan kijelentést tett.
VIDEÓ
Így indult a Portfolio őszi rendezvény szezonja: képeken az ötödik Sustainable World konferencia

Így indult a Portfolio őszi rendezvény szezonja: képeken az ötödik Sustainable World konferencia

Közel 500-an voltunk ott szeptember 4-én, az ötödik alkalommal megrendezett Sustainable World 2024 konferencián: 65 előadó, két teremben olyan témákban szólalt meg és tartott előadást, mint a zöld átállás kihívásai, a zöld hitelezés és forrásszerzés, az ESG-törvény és az ESG-szempontok - beleértve az 'S' és a 'G' lábakat -, a zöld befektetések, a megújuló energia, a zöld mobilitás és épületek, a fenntartható vállalati gyakorlatok és ezek kommunikációja, valamint a vízbiztonság és a zöld agrárium kihívásai a klímaváltozással összefüggően. A szakmai program mellett bejelentettük az idei Green Awards powered by Green Cloud díjazottait is. Képes beszámoló következik a Portfolio 2024-es első őszi konferenciájáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×