eur:
393.23
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Nagy István agrárminiszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén az Országház Herman Ottó-termében 2023. november 13-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Majdnem 400 ezer hektáron okozott kárt az aszály

Az év végéig kidolgoznak egy aszálystratégiát a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen.

Szeptember elejére az aszálykárra bejelentett területek nagysága elérte a 390 ezer hektárt - mondta az agrárminiszter csütörtökön, a 37. Bábolnai Gazdanapok ünnepélyes megnyitóján.

Nagy István hozzátette, a kukoricatermést 235 ezer hektáron, a napraforgót 125 ezer hektáron érinti az aszály. A dél-alföldi 160 ezer hektáros bejelentés pedig jól mutatja a régió különös sérülékenységét, ahogyan ezt 2022-ben is megtapasztaltuk. Az elmúlt években tudatosan erősítették a természeti károk utólagos enyhítésének eszközeit. Állami, termelői és uniós forrásból 35 milliárd forintos szintig töltötték fel a kárenyhítési alapot, a gazdák pedig idén 715 ezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást, melyhez díjtámogatás kapcsolódik - ismertette a miniszter.

Az aszályhelyzet térképen, nyári növényekre és őszi vetésekre:

Forrás: HungaroMet
Forrás: HungaroMet
Forrás: HungaroMet
Forrás: HungaroMet

Kiemelte, hogy a víz kulcskérdés a mezőgazdaság számára. A Vidékfejlesztési Program hamarosan megjelenő pályázataiban támogatni fogják a víztakarékos öntözési technológiák bevezetését, az öntözőrendszerek optimalizálását, valamint a víztakarékos öntözési infrastruktúra és a kapcsolódó műtárgyak fejlesztését és rekonstrukcióját.

A programban eddig több mint 1200 öntözési projektet támogattak, összesen 177 milliárdos forint összegben - ismertette a miniszter. A régi rendszerek szinte teljes rekonstrukciója és a 32 ezer hektáron megvalósult, vagy épülő fejlesztés minden érintett termelő és öntözési közösség számára óriási előrelépést jelent - mondta.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy az elmúlt öt évben az Országfásítási Program keretében 184 millió facsemetét ültettek el, ez jelentősen hozzájárul talajaink termőképességének megőrzéséhez.

A miniszter felhívta a gazdálkodók figyelmét, hogy hamarosan olyan pályázatok jelennek meg, melyek mezővédő erdősávok, fasorok és fás legelők kialakítását teszik lehetővé úgy, hogy a fával beültetett területek az agrártámogatási rendszer részei maradnak.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, az év végéig kidolgoznak egy aszálystratégiát, mely útmutatót jelenthet a gazdálkodók és a döntéshozók számára.

A 37. Bábolnai Gazdanapokon közel 220 kiállító 20 ezer négyzetméteren várja a látogatókat. A szakiskolai napon a középfokú mezőgazdasági képzésben tanulókat szólítják meg a rendezők, 26 iskolából ezer diákot várnak. A megnyitón miniszteri különdíjat vehetett át a KITE Zrt, a magyar mezőgazdaság legnagyobb integrátoraként. A gazdanapok rendezője a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, a kiállítást a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×