eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Sándor-palota által közzétett képen Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond az ausztráliai Marsdenben, a Magyar Kulturális és Jóléti Egyesület felújított épületrészének átadásán 2023. október 29-én.
Nyitókép: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Mráz Ágoston Sámuel: nem rendezi át a politikai piacot Novák Katalin lemondása

A Nézőpont Intézet vezetője az InfoRádióban azt mondta: nem tartja valószínűnek, hogy a kormánypárti szavazók a kegyelmi ügy miatt fordulnának el a jobboldaltól, és azt sem, hogy az eddig inaktív szavazók – a történtek hatására – a baloldali pártokat részesítenék előnyben.

A lemondásokkal a kegyelmi ügy és az ennek örvén keletkezett politikai nehézségek önmagukban megoldódnak – vélekedett a Novák Katalin köztársasági elnök lemondásával keletkezett politikai helyzetről Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője ugyanakkor jelezte, újabb nehézségek még megjelenhetnek, az egyik az új államfő megválasztásának procedúrája lehet, a másik pedig a Fidesz európai parlamenti jelöltlistájának összeállítása lehet, mert az eredeti tervek szerint azt az a Varga Judit vezette volna, aki még igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmi döntést, és emiatt szintén lemondott minden közéleti szerepvállalásáról.

"A kormánypárt számára természetesen további nehéz döntések keletkeznek ezekből a személyes döntésekből, de maga a kegyelmi ügy szerintem ezzel lezárult, hiszen amit politikai követelésként megfogalmazott az ellenzék, az teljesült" – mondta az elemző, és hozzátette, a baloldal most azon gondolkodhat, hogyan tudja folytatni a tiltakozást, de mivel az volt a követelése, hogy Novák Katalin mondjon le, így az ügy érdemi része véget ért.

Az államfő döntése nyomán Mráz Ágoston Sámuel szerint megmutatkozott, hogy a felelősségvállalásban mekkora különbség van a jobboldal és a baloldal között. Példaként említette meg Horn Gyula pufajkás múltját, ami miatt az akkor köztársasági elnök, Sólyom László kitüntetést sem volt hajlandó átadni neki, Medgyessy Péter ügynökmúltját, vagy Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét, és a három szocialista politikus közül egy sem mondott le a posztjáról.

"Ezzel szemben a jobboldalnál mindig az a legfontosabb, hogy következménye legyen az olyan botrányoknak, amelyek a közösség érdekét is sértik. Jelen esetben az volt a jobboldali, nemzeti tábor közösségi érdeke, hogy ne lehessen megfogalmazni vele szemben azt, hogy a gyermekvédelem csak egy látszatintézkedés lenne, hiszen valójában a családbarátság, a pedofíliaellenesség, a gyermekvédelmi törvény eszmeisége az egyik legfontosabb alapértéke a Fidesznek, a jobboldalnak vagy a nemzeti tábornak, és ezt a veszélyt, ezt a támadási lehetőséget hárították el ezek a döntések és személyes konzekvenciák" – mondta az elemző.

Mráz Ágoston Sámuel a személyes döntések nyomán nem számít semmilyen irányú átrendeződésre a politikai piacon, amelyek – százalékpontos különbségek és hibahatáron belüli mozgással – azt aktív választók 50 százaléka szimpatizál a kormánypárttal, legfeljebb 40 százalék valamelyik baloldali párttal, és 10 százalék pedig a Mi Hazánkkal.

"Ez az esemény, pláne, hogy ilyen gyors és nagy súlyú következménye volt, nem hiszem, hogy ez átrendezné a politikai piacot. Nem tudom elképzelni magamban azt a helyzetet, hogy az, aki mondjuk 2022-ben és azóta is kitartott a kormánypárt mellett, az pont emiatt fordítana hátat, és nem látom igazából azt sem, hogy egy baloldali szavazó csalódna a baloldali pártokban, vagy éppen egy eddig inaktív választó úgy dönt, hogy ezután most már mindenképpen baloldali szavazóvá válik" – mondta a Nézőpont Intézet vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×