eur:
395.73
usd:
364.51
bux:
66319.5
2024. március 4. hétfő Kázmér
Ungár Péter, az LMP képviselője felszólal az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Ungár Péter 5 pontba szedte, mivel zárná le a lemondásügyet

Az LMP társelnöke szerint a közelmúltban történtek és a lemondások nem adnak okot örömre. Az InfoRádióban megindokolta, miért támogatja a párt Orbán Viktor alkotmánymódosító javaslatát.

Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit igazságügy-miniszter lemondása után az LMP "a megbékélés öt pontjával" állt elő. Ungár Péter társelnök szerint a két politikus helyesen döntött, de "most elérkezett az idő, hogy azért tegyünk lépéseket, hogy végre magunk mögött hagyhassuk ezt az egész szörnyű ügyet".

Az InfoRádióban hangsúlyozta: mindenki arra vár, hogy nyilvánosan megindokolják, miért születhetett meg ez a döntés.

  1. „Még mindig magyarázattal tartoznak a magyar embereknek. Nem hiszi el senki, hogy Novák Katalin maga akarta ezt a kegyelmet megadni egy ilyen bűnesetben. Hozzák nyilvánosságra, hogy ki lobbizott a köztársasági elnöknél a kegyelem megadásáért, és milyen indokkal tette ezt. Amíg a miértekre nincs válasz, nem tudunk továbblépni, pedig ideje lenne.”
  2. „Tegyék lehetővé az állami kitüntetések visszavonását, és vonják vissza a bicskei gyermekotthon kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményekért elítélt egykori igazgatójának állami kitüntetését.”
  3. „Itt az ideje, hogy szlogenek helyett valóban foglalkozzunk a gyermekvédelemmel, és közösen erősítsük a gyermekvédelmi intézményrendszert, és tisztesen fizessük meg végre a gyermekvédelmi dolgozókat.”
  4. „A Miniszterelnök által bejelentett Alaptörvény-módosítást fogadja el az Országgyűlés, mi meg fogjuk szavazni. De ez nem elegendő. Fogadja el a ház többsége az LMP javaslatát a kegyelmi ügyek indoklásának nyilvánosságáról, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő.”
  5. „Olyan új köztársasági elnök kell, aki valóban a nemzet egészét kívánja megtestesíteni. Bár a közvetlen elnökválasztást támogatjuk, tudjuk, hogy ennek most nincs realitása, ezért azon kell dolgozni, hogy olyan köztársasági elnöke legyen Magyarországnak, aki őrzi és nem szétfeszíti a nemzeti közös pontjainkat. Ebben a felelőssége a kormánypárti többségnek hatalmas, ha ismét egy pártembert jelölnek, akkor nem tanultak az elmúlt hét botrányaiból.”

Az állami kitüntetések visszavonását azért sürgeti az LMP társelnöke, mert "jelenleg is állami kitüntetés van a neve mellett annak az elökövetőnek, aki az elsőrendű vádlott volt ebben az ügyben", ezt véleménye szerint vissza kell vonni. Meglátása szerint lehet olyan szabályt hozni, hogy például jogerős bírósági ítélet esetén lehessen visszavonni ilyen döntést.

Elmondta az InfoRádióban azt is, hogy

az LMP támogatja az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett alkotmánymódosítást,

mert álláspontjuk szerint a pedofíliával kapcsolatos bűncselekményeket a lehető legnagyobb szigorral kell büntetni. "Ami ezt a jelenlegi helyzetet rendezi, azt támogatni fogjuk, akkor is, ha a Mi Hazánk javaslata, akkor is, ha a Fidesz javaslata, akkor is, ha a Demokratikus Koalíció javaslata" - szögezte le Ungár Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Csúcsközelben a bitcoin, mínuszban zárt Amerika

Csúcsközelben a bitcoin, mínuszban zárt Amerika

Érdemes lesz ezen a héten is figyelni a kriptopiacot, nem túl messze a történelmi csúcstól kezdte ugyanis a hetet a bitcoin. Emellett a kedvezően alakuló amerikai inflációs számoknak köszönhetően gyengült a dollár, ami az arany árfolyamának emelkedéséhez vezetett, ezzel új történelmi csúcsra ért el a jegyzés. Egyelőre nem láthatunk markáns elmozdulásokat az európai tőzsdéken, a hazai piacon azonban voltak érdekes sztorik, a Concorde pénteki elemzését követően például kilőtt az AutoWallis részvénye. Az amerikai részvényindexek mínuszban indították a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×