eur:
390.77
usd:
365.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Close up of Businesswoman signing contract on table in office. Business Deal concept
Nyitókép: thianchai sitthikongsak/Getty Images

Hivatalossá vált Novák Katalin lemondása - ilyen lesz az átmeneti időszak

A köztársasági elnök szombaton jelentette be távozását.

"Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény 2. §-a alapján" - írta Novák Katalin 2024. február 11-én, vasárnap az Országgyűlés honlapján megjelent dokumentum szerint.

Novák Katalin egy televíziós beszédben jelentette be a lemondását, de a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint ez csak akkor válik hivatalossá, amikor távozásának szándékát írásban is közli az Országgyűléssel - ez történt meg mostanra.

A törvények szerint két választási lehetősége volt:

  • megjelöli, hogy mikortól hatályos a lemondása. Ez nem lehet hamarabb, mint az írásos nyilatkozatának parlamenti kézhezvételétől számított 15 nap.
  • nem írja bele a nyilatkozatba a távozása pontos időpontját, ez esetben az Országgyűlés dönt róla, a dokumentum megérkezése után, 15 napon belül. Ez utóbbira kerül sor ezután.

A törvényhozás tavaszi ülésszaka a tervek szerint, február 26-án kezdődik. A lemondás után egy átmeneti időszak következik, amelyben ideiglenesen az Országgyűlés elnöke veszi át az államfő feladatait. Kövér Lászlót ebben a néhány napban valamelyik alelnöke helyettesíti majd a parlamentben. Ez történt 2012. április 2. és május 9. között is, amikor Schmitt Pál mondott le a köztársasági elnökségről.

Kövér László csak korlátozott jogkörökkel rendelkezik majd, az Országgyűlés például nem oszlathatja fel.

Az új államfőt az Országgyűlés választja meg az előző elnök megbízatásának megszűnése után, 30 napon belül. Ezt egy jelölési időszak előzi meg.

A jelöltállításhoz az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges.

Az alaptörvény szerint bárki lehet köztársasági elnök, aki magyar állampolgár és betöltötte a 35. életévét.

A parlament kétharmados többséggel választja meg az új államfőt. Ha viszont az első szavazás esetleg eredménytelen lenne, akkor a másodikon a legtöbb voksot kapott két jelölt indulhat el, és közülük az lesz a Sándor-palota lakója, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

Az új államfő a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba, és legfeljebb egyszer választható újra.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×