eur:
394.99
usd:
365.94
bux:
65176.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Sokkoló a Margit hídi tüntetővel szemben - Előállt a magyarázattal a rendőrség

Egy 42 éves férfi többszöri felszólításra sem követte a rendőri utasításokat.

A parancsnoki kivizsgálás szerint jogszerű, szakszerű és arányos volt az elektromos sokkoló használata hétfőn a Margit hídon tartott tüntetés egyik résztvevőjével szemben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden a police.hu-n.

A közleményben azt írták, elektromos sokkolót használt egy rendőr egy 42 éves férfival szemben, aki többszöri felszólítása ellenére nem követte utasításait egy a szervező részéről befejezettnek nyilvánított fővárosi gyűlést követően.

Hozzátették, a rendőrség biztosítja a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezési jog gyakorlását, ugyanakkor "a szükségesség és az arányosság elvét betartva intézkedik a jogsértések elkövetőivel szemben".

Hétfőn a Margit hídra bejelentett gyűlés vége után a résztvevők nem hagyták el az úttestet és a síneket, ezért a rendőrök többször felszólították őket, hogy menjenek fel a járdára - ismertették.

A részletekről azt írták, hogy egy úttesten ülő férfival szemben a felszólítást követően testi kényszert alkalmaztak, de ő úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer - a kezeik szétfeszítése - sérülés veszélyével járt volna.

Ekkor - folytatták - a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére a helyszínbiztosítás parancsnoka kilövőfej nélküli elektromos sokkoló eszköz alkalmazására adott utasítást. Az intézkedő rendőr kétszer figyelmeztette a földön ülő férfit az eszköz használatára, s azt a test érintése nélkül a levegőbe szikráztatta.

A közlemény szerint a figyelmeztetések nem vezettek eredményre, ezért a rendőr a sokkolót két másodpercig a férfi ruházatán keresztül a combjához érintette. Az eszköz alkalmazásának hatására a férfi elengedte a nőt, a rendőrök mindkettőjüket felkísérték a járdára. A férfi a szabálysértés tényét elismerte, a szabálysértési nyilatkozatot kitöltötte és aláírta - részletezte a BRFK.

A rendőrség kitért arra is, hogy a férfi a rendőrök kérdésére elmondta, zsibbadást érez a combján, illetve enyhe bőrpír keletkezett a lábán, egészségügyi ellátást nem kért. Előállítása után a rendőrkapitányságon a mentőszolgálat munkatársai megvizsgálták, és megállapították, hogy nem igényel orvosi ellátást - olvasható a közleményben.

A BRFK jelezte, hogy a kényszerítőeszköz használatát parancsnoki kivizsgálás követte, amely megállapította, hogy "a sokkoló alkalmazása jogszerű, szakszerű és arányos volt".

A hétfői tüntetést ételfutárok hirdették meg, a demonstrálók elzárták a Margit hidat, tiltakozva a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, a katáról szóló törvény szigorítása és a rezsiköltségek emelkedése ellen.

A rendőrség hétfői közleményében azt írta: a bejelentett gyűlésen 109 embert igazoltattak. Mivel a gyűlés végét követően a résztvevők nem hagyták el a úttestet és a síneket, öt embert állítottak elő, és szabálysértési eljárást indítottak velük szemben. Egy emberrel szemben sokkoló eszközt alkalmaztak. A gyülekezési joggal visszaélés miatt három ember ellen indítottak szabálysértési eljárást. Egyikükről adatai ellenőrzésekor kiderült, hogy szabálysértés miatt körözik, őt előállították. Két emberrel szemben közlekedési szabálysértések miatt szabtak ki bírságot.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×