INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

nagy istván

agrárminiszter

agrárminisztérium

meghallgatás

Nagy István agrárminiszter, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja Gödöllőn, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE)  ünnepi névadó dokumentumának aláírásán 2021. február 1-jén. Az eddig Szent István Egyetem (SZIE) néven működő felsőoktatási intézményhez csatlakozott a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete és gazdasági társaságai, valamint a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézete. A MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány.

Nagy István meghallgatása - Élelmiszerválságra készülünk

Infostart

Magyarország már visszafogta gabonaexportját; a családi gazdaságok és a nagy termelők versenye nem elvárt; nőnie kell a magyar termékek arányának az élelmiszerboltok polcain - ez is kiderült az agrárminiszter csütörtöki miniszterjelölti meghallgatásán.

Nagy Istvánt, a munkáját folytató agrárminisztert csütörtök kora délután a parlament Mezőgazdasági bizottsága színe elé várták, ahol terveiről számolt be.

Meghallgatása kezdetén jelezte, az ukrajnai háború mezőgazdasági hatásai egyelőre beláthatatlanok, le kell majd küzdeni egy globális élelmiszerválságot, biztosítva, hogy a magyarok megfizethető áron jussanak élelemhez.

Célja a magyar termékek arányának növelése a kiskereskedelmi forgalomban, garantálva az egészséget, megfelelve a fenntarthatósági szempontoknak - olvasható a Portfolio.hu tudósításában.

Cél továbbá, hogy minél nagyobb agrárterület öntözése megoldott legyen, illetve az élelmiszer-hozzáférés biztosítása érdekében bár el tud látni az ország 20 millió embert is gabonából, az export visszafogására szükség lesz.

A családi gazdaságok nagyokkal való versengését nem várja el, a támogatásoknál pedig az az elgondolás érvényesül majd, hogy a nagyoknak kell önerő, a kisebbek termelőket pedig partnerségbe kell majd bevonni.

A szakember-utánpótlás terén nagyon bízik a megújult MATE agráregyetem képzéseiben.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018