eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagy István agrárminiszter-jelölt (szemben középen) meghallgatása az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Nagy István hatékonyabban védené a termőföldeket

Minden természeti erőforrás véges, ezért az Agrárminisztérium (AM) a termőföld, a legelők, az erdők, a vizes élőhelyek védelmét egyformán fontosnak tekinti - mondta a miniszterjelölt szerdán az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága ülésén.

Kinevezése előtti meghallgatásán a minisztériumot eddig is irányító Nagy István hangsúlyozta, az új kormányzati ciklusban az AM tevékenységét is a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni. Joggal nevezhető a természeti erőforrások tárcájának, amelyben a természetvédelemmel önálló államtitkárság foglalkozik majd - mondta a politikus.

Egyben üdvözölte, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos ügyekért az új ciklusban már két tárca felel. A környezetvédelem a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz kerül, olyan intézményhez, amelyet ez a kérdés a legközvetlenebbül érint - tette hozzá Nagy István.

A természetvédelem önálló államtitkárságként vesz részt az agrártárca munkájában, és Nagy István várakozása szerint az eddigieknél hatékonyabban érvényesítheti a környezeti szempontokat, hogy a gazdálkodás a következő nemzedékek életében se lehetetlenüljön el. Az AM ezért, megfogalmazása szerint joggal

nevezhető a természeti erőforrások minisztériumának is.

Nagy István az eddigi eredmények közül kiemelte a nemzeti parkok igazgatóságainak megerősítését, a természetvédelemért dolgozó intézmények hatékonyságának javítását, a védelem alá vont területek és fajok gyarapodását, az ökoturisztikai fejlesztéseket, valamint a minden eddiginél komolyabb környezeti beruházásokat, amelyek országszerte több mint 100 ezer hektárnyi terület állapotát javították. A kormány nem a bürokrácia növelésében, hanem a természethez lehető legközelebbi cselekvésben látja a megoldást, ezért félrevezető minden olyan állítás, amely szerint Magyarországon nincs megfelelő képviselete a környezeti ügyeknek - fogalmazott. Nagy István a következő évek egyik legfontosabb feladataként említette a védett területek, valamint a partnerségi kapcsolatok bővítését mind a gazdákkal, mind a civilekkel. Párbeszéddel, együttműködéssel mindenre lehet megoldás, az AM ezért továbbra is nyitott a megkeresésekre - tette hozzá.

Megválasztása esetén a miniszterjelölt

az ipari beruházásokkal szemben szorgalmazni fogja a termőföldek hatékonyabb védelmét,

és továbbra is minden eszközt felhasználna a GMO-mentesség érdekében. Véleménye szerint kihívás ezen túl is lesz épp elég, hiszen a klímaváltozással együtt idegen fajok sokasága fenyegeti Magyarországot. Ezeket a gazdák precíziós eszközökkel fékezhetik meg, az agrártárca ezért továbbra is jelentős összegekkel fogja segíteni a mezőgazdaság technológiaváltását - jelezte Nagy István. Miniszeri jelölését a bizottság 1 tartózkodás mellett 6 szavazattal támogatta.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×