INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

palkovics lászló

meghallgatás

miniszter

technológiai és ipari minisztérium

Palkovics László technológiai és ipari miniszterjelölt (szemben, k) meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én. Mellette az államtitkárjelöltek, Koncz Zsófia, a Fidesz parlamenti képviselője (b2), Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója (b), Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár (j2) és Kutnyánszky Zsolt közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkár (j).

Palkovics László államtitkára lesz Vitézy Dávid

Infostart

Koncz Zsófiából pedig miniszterhelyettes lesz a technológiai és ipari tárcánál - derült ki a miniszterjelölt Gazdasági bizottsági meghallgatásán csütörtök délelőtt.

Palkovics László technológiai és ipari miniszterjelölt a Gazdasági bizottságban kezdte meghallgatásai sorát csütörtökön.

Bejelentette, a miniszterhelyettesi, parlamenti államtitkári pozíciót Koncz Zsófiának szánja - ő Borsodból szerzett egyéni parlamenti mandátumot a Fidesz színeiben -,

a közlekedéspolitikáért pedig Vitézy Dávid felelhet államtitkári rangban

- ő a BKK alapító-vezérigazgatójaként került a Budapesti Fejlesztési Központ élére, onnan érkezik.

Steiner Attila az energetikáért és a klímaügyekért, Kutnyánszky Zsolt az iparpolitikáért, foglalkoztatásért, digitalizációért, Raisz Anikó a környezetvédelemért felel államtitkárként, a közigazgatási államtitkár pedig Gazsó Balázs lesz.

Palkovics László meghallgatásán a magyar ipar hatékonyságának javítását ígérte, mert, mint mondta, a hozzáadott érték emelése nélkül nincs versenyképesség. Magyarország nem pusztán összeszerelő üzem, a belföldi termelésben a high-tech termékek aránya éppúgy 70 százalék, mint Németországban vagy Dániában. Dinamikusan fejlődik az innovációs háttér is, a kutatásokra és fejlesztésekre költött összeg 300 milliárd forintról 800 milliárd forintra nőtt 2010 óta, költségvetési aránya csupán a GDP gyors emelkedése miatt marad el kevéssel az akkor kitűzött célértéktől - sorolta.

A világjárvány fontos tanulságának nevezte, hogy az egészségipari kapacitás is jelentősen növekedjen - utalt ezzel a Debrecenben épülő vakcinagyárra. Az utóbbi hónapok legfontosabb tanulságaként azt említette, hogy a kormány helyesen ismerte fel a hadiipar jelentőségét még jóval az orosz-ukrán háború kitörése előtt.

Két közvetlen feladatról is beszélt, a Tungsram-dolgozók "kimentéséről" és az Ukrajnából érkező, dolgozni akaró emberek elhelyezkedéséről.

Célul tűzte ki továbbá, hogy az ország minden pontjáról 30 perc alatt elérhető legyen a gyorsforgalmi úthálózat, a személyszállításban pedig a vasút lesz a fókuszban a következő években.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018