eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Mostantól új szabályok érvényesek a mindennapokra – még hétvégén is bővült a lista

A kormány két hét szigorításról döntött abban a reményben, hogy húsvétkor újra lehessen indítani az életet. A pontos szabályok több részletben derültek ki. Összeszedtük a tudnivalókat és a még meglévő kérdéseket, valamint a borsos büntetési tételeket is.

Miután a járvány harmadik hullámában a vírusmutációk miatt minden korábbinál jobban gyorsulni kezdett Magyarországon az új típusú koronavírus-fertőzés, Gulyás Gergely múlt csütörtökön bejelentette, hogy a kormány két hétre "bezárja" az országot, és egy hónapra, a tavaszi szünet végéig (április 7-ig) az óvodákat, általános iskolákat.

A védelmi intézkedések ideiglenes szigorítására vonatkozó kormányrendelet péntek délután jelent meg (a Magyar Közlönyben itt olvasható), majd még szombaton két további kormányrendelet (a Közlönyben itt) tisztázott további kérdéseket.

Alább területekre bontva összefoglaljuk, mit lehet és mit nem az új szabályok szerint.

Általános előírások

Nyilvános helyen mindenki köteles más emberrel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legszűkebb személyi körre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

Minden település belterületén, az utcán és a közterületeken mindenkinek kötelező a maszkviselés (szájat, orrot eltakarva), kivéve a hatodik életévét be nem töltött kiskorúnak, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személynek.

Maszkot csak az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell hordani.

Az FFP2-es típusú maszk hordását a korábbi hírekkel ellentétben nem írták elő, de aki szeretne, vehet, az ígéretek szerint van, lesz belőle elég.

Életben maradnak az esti kijárási korlátozásra vonatkozó szabályok.

A munkavégzés továbbra is lehetséges, de kérték, hogy ahol lehet, otthoni munkára álljanak át.

A közlekedési szolgáltatóknak a márciusra megváltott bérletek árát kezelési költség nélkül, teljes egészében vissza kell fizetniük azoknak, akik ezt legkésőbb március 10-én kérik. (Részletek itt.)

Üzletek

Ma, a Nemzetközi Nőnap alkalmából még nyitva tarthatnak a virágüzletek (elsősorban dísznövényt árusító üzletek), keddtől azonban ezek is bezárnak.

A legtöbb más üzlet már hétfőn sem nyithat ki. Azért a legtöbb, mert a csütörtöki bejelentés óta számos kivétellel bővült a lista, amely szerint végülis nyitva lehetnek:

  • a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek,
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletek,
  • a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletek (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletet), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet,
  • az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek,
  • a mezőgazdasági üzletek, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat,
  • a kertészeti árudák, a faiskolák,
  • a piacon, a helyi termelői piacon lévő üzletek, az ott található, kötelezően bezárt üzletek kivételével,
  • a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletek,
  • az állatgyógyszertárak,
  • a benzinkutak
  • a dohányboltok
  • az újságosok.

Megmarad az este hét órás kötelező zárási idő.

Az üzletek online továbbra is nyitva tarthatnak – hívta fel a figyelmet a hétvégén Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Bölcsőde, óvoda, iskola, gyermekvédelem

Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Egy szombati kormányrendelet engedélyezte, hogy mégis legyenek ügyeletek ezen intézményekben - ezt a szülő vagy törvényes képviselő kérvényezheti, és megteheti elektronikus úton is (részletek itt).

A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad.

Felnőttképzésében az oktatást digitális vagy elektronikusan, távoktatás keretében kell megszervezni, vizsgák nem lehetnek.

Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

Vasárnap bejelentették, hogy intézményelhagyási és látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos a gyermekvédelmi intézményekben és a javítóintézetekben március 7-től (vagyis már vasárnap estétől) április 7-ig. Ekkor csak intézményvezető külön engedélyével lehet elhagyni ezeket az intézményeket. Ezen túl a bentlakásos szociális intézményekre vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben vannak, ezért ezekben az intézményekben a szabályok változatlanok. Részletek itt.

Kirándulás, szabadidősport, versenysport

A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság.

Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek, versenyek kizárólag zárt kapuk mögött tarthatók meg.

A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

Szolgáltatások

Működhet:

  • a pénzügyi szolgáltatás,
  • a közlekedési és a szállítási szolgáltatás,
  • a magánegészségügyi szolgáltatás, ide értve a szemüvegkészítést is
  • a szociális szolgáltatás,
  • a postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás,
  • a totózó és lottózó szolgáltatás,
  • a jármű- és egyéb szervizek (pl. autó, kerékpár, háztartási és mezőgazdasági gép)
  • az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás,
  • a temetkezési vállalkozó
  • az állatorvos
  • az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás,
  • a közétkeztetési szolgáltatás
  • az ügyvédi irodák, a végrehajtók és a közjegyzők,
  • a biztonsági szolgáltatás,
  • az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás,
  • a járműkölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatás,
  • a ruhatisztítók

Jelen állás szerint a könyvelőirodák viszont nem nyithatnak ki hétfőn, mert nem szerepelnek nevesített kivételként a rendeletben, amelyből ráadásul az is következik, hogy még az egyéni könyvelők, bérszámfejtők se fogadhatnak ügyfelet - olvasható a kamara honlapján. Hozzáteszik: a könyvelők munkája fontos például a járványhoz kapcsolódó bértámogatások ügyintézésekor is.

Jogosítványt szerezni most sokan nem fognak tudni, mert a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit határozatlan időre felfüggesztették (részletek itt), a meglévő időpontokat későbbre teszik át.

A vendéglátó üzletben való tartózkodás továbbra is az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig megengedett a nem ott dolgozók számára.

Üzleti, oktatási, gazdasági célból továbbra is engedélyezett a szállodában való tartózkodás, de be kellett zárni a kozmetika, fodrászat, manikűr helyiségeket.

Bezártak a kaszinók, a nyitva tartó szállodákban is.

Már pénteken elrendelték az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését.

Kormányablakok, lejáró okmányok

Az államigazgatásban többeket otthoni munkavégzésre rendeltek, de ettől még a kormányablakok működnek, a nyitva tartásuk nem változik és a korábban lefoglalt időpontok is megmaradtak. Ugyanakkor azt kérik, hogy az ügyfelek csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekkel keressék fel ezeket, lehetőség szerint válasszák az elektronikus ügyintézési lehetőségeket.

A kormány meghosszabbította a lejáró okmányok érvényességét, így a november 4-e után lejárt igazolványok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig Magyarország területén használhatók maradnak. Ugyanez vonatkozik azokra az okmányokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, március 11. és július 3. között jártak le.

A kormányablakok és a kormányhivatali ügyfélszolgálatok továbbra is kizárólag előzetes időpontfoglalással fogadják az ügyfeleket. Erre az idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, a magyarorszag.hu oldalon, illetve az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon (igaz, utóbbit delegálták az oltási adatok korrekciójára is és vasárnap nem volt elérhető).

Ügyintézés

Hétfőtől március 22-ig szünetel a személyes ügyintézés a közműszolgáltatóknál, és digitális platformokon (online, telefonon, illetve e-mailben) várják a megkereséseket - így döntött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), az ELMŰ-ÉMÁSZ energiacég, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., az E.ON Hungária Csoport és a Fővárosi Vízművek. Részletek itt.

Úgy ezeknél, mint a többi szolgáltatónál érdemes a honlapokon tájékozódni az ügyintézési lehetőségekről.

A mobiltávközlési cégek üzletei március 8-tól kizárólag ügyfélszolgálati tevékenység céljából tartanak nyitva. Vásárolni csak online lehet (pl. webshop, mobil applikáció), és mindenkit arra kérnek, hogy az ügyfélszolgálatokat is csak akkor keressék fel, ha muszáj.

Vallás

A magyarországi egyházak többsége online tart szentmiséket; ahol lesznek templomi szertartások, ott szigorúan be kell tartani a hétfőtől érvényes védelmi intézkedéseke.

Online tartja szertartásait a református, az evangélikus, a pünkösdi és az anglikán egyház, a metodistáknál pedig a gyülekezetekre bízták, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően döntsenek. A magyarországi román és szerb ortodox egyházak, valamint a moszkvai és a konstantinápolyi patriarchátus templomban tartja meg istentiszteleteit, a bolgár ortodox egyház viszont online. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése szerint nyitva maradnak a templomok, lehet szentmisét tartani, de ettől egyes egyházmegyék eltérhetnek. Hétfőtől az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a nyilvános szentmisék szünetelnek. Az egyetlen kivétel a temetés, melyet egyszerű formában, röviden, legfeljebb ötven ember részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő.

Két összefoglalónk itt és itt olvasható.

Rendőrség, bíróságok

A rendőrségen nem módosul az ügyintézés rendje, de kérik az ügyfélkapuval rendelkezőket, hogy elsősorban az elektronikus ügyintézés lehetőségét válasszák.

A bíróságokon viszont jelentős változások lesznek, ennek mikéntjéről is szombaton jelent meg kormányrendelet. A legfontosabb, hogy a bíróságokon hétfőtől nem tartanak személyes jelenlétet igénylő nyilvános üléseket és szünetel a kezelőirodákon a személyes ügyfélfogadás. A részletekről itt számoltunk be.

További előírások

Szigorodott a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.

A bértámogatást és az adókedvezményeket kiterjesztették azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.

Ha valaki nem tartja be a szabályokat...

Az ideiglenes védelmi intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi. Ha a rendőrség az ellenőrzés során vagy a rendőrség a katona értesítése alapján a kötelezettség megszegéséről szerez tudomást,

100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki,

a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja. A rendőrség a jogkövetkezményeket együtt is alkalmazhatja. Részletesebb szabályok itt.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×