INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

ffp-es maszk

magyar gyógyszerészi kamara

torma ádám

ellátás

koronavírus

FFP2-es védőmaszkok a Sentias német gyógyászati berendezéseket és termékeket gyártó vállalat üzemében a németországi Wuppertalban 2020. január 21-én. Németországban a mutálódott, a korábbinál gyorsabban terjedő koronavírus megfékezése érdekében műtős, KN95/N95-ös, vagy FFP2-es védőmaszkot kell viselni az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, valamint az orvosi rendelőkben.

Aki FFP2-es maszkra vágyik, annak van egy jó hírünk

Nem számít az FFP2-es maszkok kötelezővé tételére a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Torma Ádám elmondta, hogy bár megugrott az utóbbi napokban a kereslet, folyamatos a pótlás, így zavartalan az ellátás.

Ugyan a környező országokban előfordul az FFP2-es maszkok kötelezővé tételének gyakorlata, Magyarországon momentán csak az általános maszkhasználatot hozták vissza a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatója szerint. Torma Ádám értelmezése szerint ez abban jelent újdonságot, hogy az önkormányzatok már nincs mérlegelési jogköre erről rendelkezni.

A kamara alelnöke arra is kitér, bár az előzetes vélelmezés okán érezhetően megugrott a kereslet, a két legnagyobb gyógyszernagykereskedő arról biztosította, hogy

megfelelő minőségű és áru FFP2–maszk lesz elérhető, és a patikák készletei is utántöltésre kerülnek hamarosan.

Magyarán, az az ellátási szint, amely az utóbbi hetekben–hónapokban normalizálódott már ezen a téren, hogy a gyógyszertárak egy kellő szintű igényt ki tudtak elégíteni, ez továbbra is fennáll – tette hozzá. A sebészeti és igen kedvelt textilmaszkokkal együtt pedig az előírások is maradéktalanul betarthatók.

Az FFP2-es maszkok drágulását illetően Torma Ádám úgy vélekedett, inkább hullámzás, mint sem egyértelmű áremelkedés figyelhető meg,

a hirtelen megugró igények során ugyanis a patikák kénytelenek olyan beszerzési forrásokhoz is fordulni, ahol egyébként is magasabb árak vannak

, ami nyilvánvalóan megjelennek a végfogyasztói árakban is. „De amint normalizálódik az ellátás, és a kellő reális áru maszkok ismét beszerezhetőek, az árak vissza szoktak menni.”

Ugyanez volt megfigyelhető az elmúlt évben a sebészi maszkok és a gumikesztyűk tekintetében is, még ha utóbbi esetében továbbra is igen magasak az árak, jegyezte meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA pool/Sascha Steinbach

Kapcsolódó hang

Aki FFP2-es maszkra vágyik, annak van egy jó hírünk
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018