eur:
393.33
usd:
367.53
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
FFP2-es védőmaszkok a Sentias német gyógyászati berendezéseket és termékeket gyártó vállalat üzemében a németországi Wuppertalban 2020. január 21-én. Németországban a mutálódott, a korábbinál gyorsabban terjedő koronavírus megfékezése érdekében műtős, KN95/N95-ös, vagy FFP2-es védőmaszkot kell viselni az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, valamint az orvosi rendelőkben.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Sascha Steinbach

Aki FFP2-es maszkra vágyik, annak van egy jó hírünk

Nem számít az FFP2-es maszkok kötelezővé tételére a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Torma Ádám elmondta, hogy bár megugrott az utóbbi napokban a kereslet, folyamatos a pótlás, így zavartalan az ellátás.

Ugyan a környező országokban előfordul az FFP2-es maszkok kötelezővé tételének gyakorlata, Magyarországon momentán csak az általános maszkhasználatot hozták vissza a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatója szerint. Torma Ádám értelmezése szerint ez abban jelent újdonságot, hogy az önkormányzatok már nincs mérlegelési jogköre erről rendelkezni.

A kamara alelnöke arra is kitér, bár az előzetes vélelmezés okán érezhetően megugrott a kereslet, a két legnagyobb gyógyszernagykereskedő arról biztosította, hogy

megfelelő minőségű és áru FFP2–maszk lesz elérhető, és a patikák készletei is utántöltésre kerülnek hamarosan.

Magyarán, az az ellátási szint, amely az utóbbi hetekben–hónapokban normalizálódott már ezen a téren, hogy a gyógyszertárak egy kellő szintű igényt ki tudtak elégíteni, ez továbbra is fennáll – tette hozzá. A sebészeti és igen kedvelt textilmaszkokkal együtt pedig az előírások is maradéktalanul betarthatók.

Az FFP2-es maszkok drágulását illetően Torma Ádám úgy vélekedett, inkább hullámzás, mint sem egyértelmű áremelkedés figyelhető meg,

a hirtelen megugró igények során ugyanis a patikák kénytelenek olyan beszerzési forrásokhoz is fordulni, ahol egyébként is magasabb árak vannak

, ami nyilvánvalóan megjelennek a végfogyasztói árakban is. „De amint normalizálódik az ellátás, és a kellő reális áru maszkok ismét beszerezhetőek, az árak vissza szoktak menni.”

Ugyanez volt megfigyelhető az elmúlt évben a sebészi maszkok és a gumikesztyűk tekintetében is, még ha utóbbi esetében továbbra is igen magasak az árak, jegyezte meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

szakértők az Arénában
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×