eur:
394.38
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jelentős gazdasági fellendülést várnak világszinten londoni elemzők - a nap hírei

Az emberek közötti békét és gondoskodást sürgette újévi beszédében a pápa. Újabb 130 beteg halt bele a koronavírus szövődményeibe Magyarországon.

Az emberek és nemzetek közötti békét és kölcsönös törődést nevezte a járványhelyzet tanításának újévi beszédében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő bátorításnak nevezte az új esztendő kezdetét, és reményét fejezte ki, hogy mindenki számára lehetőség nyílik az emberi és lelki fejlődéshez. Úgy vélte: a járvány rávilágított arra, hogy az emberiségnek mekkora szüksége van mások problémáival törődni és azokat megosztani. A pápa felemelte szavát a gyűlölet és pusztítás ellen.

Hálaadásra szólított újévi üzenetében a köztársasági elnök. Áder János azt mondta: hálával tartozunk az egészségügyben és a szociális intézményekben dolgozók hősies munkájáért, mert egyetlen percre sem adták fel. A tudósoknak a kutatásaikért, amelyekkel biztonságos védőoltást alkottak a koronavírus ellen, valamint a tanároknak és nevelőknek az áldozatos munkájukért.

A főpolgármester szerint 2021 az újrakezdés és az újratervezés éve lehet. Karácsony Gergely a Facebookon közzétett videójában azt mondta: a sok tízmilliárd forintos kormányzati elvonás és a gazdasági visszaesés tükrében az új év legfontosabb kihívása a közszolgáltatások további biztosítása lesz. Kijelentette: a városvezetés azon dolgozik majd, hogy Budapestet megvédje a koronavírus-járvány, a válság és a kormányzati intézkedések romboló hatásaitól.

Többször is kellett intézkedniük a rendőröknek szilveszter éjjel. A rendőrök a kijárási tilalom megszegése miatt 1.028 emberrel szemben léptek fel, pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt 13 esetben indult eljárás. Összesen 9 tűz történt a tűzijátékok miatt.

Szilveszterkor száz embert, köztük 7 kiskorút kellett detoxikálóba vinni - közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. Győrfi Pál elmondta: 3.050 esetük volt, ebből 879 a fővárosban. A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szén-monoxid-mérgezések és belgyógyászati rosszullétek mellett két pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez is riasztották a mentőket.

Kisfiú lett 2021 első fővárosi újszülöttje. A baba éjfél után 1 perccel jött a világra a Honvédkórházban. Az első vidéki baba kislány, és ő is éjfél után egy perccel született a salgótarjáni Szent Lázár Kórházban.

Egy nap alatt 2764 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. Meghalt 130 többségében idős, krónikus beteg. 5.648 embert ápolnak kórházban, közülük 401-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 158 és fél ezerre csökkent, a halálos áldozatoké meghaladja a 9600-at.

Teljesítette első útját a külügyminisztérium teherszállító repülőgépe, amely másfél millió antigéntesztet hozott Pekingből Magyarországra. Szijjártó Péter tárcavezető fontosnak nevezte, hogy bármilyen rendkívüli helyzetben azonnal tudjanak reagálni és a világ bármelyik pontjáról be tudják szerezni a probléma elhárításához szükséges eszközöket, berendezéseket és felszereléseket.

Jóváhagyta a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet. A WHO a pandémia elleni küzdelemben kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a világon mindenki hozzáférhessen a vakcinákhoz.

Átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Portugália. A dél európai ország programja a következő fél évre a koronavírus-járvány okozta válság káros hatásait ellensúlyozni hivatott helyreállítási alap és az unió ez évi költségvetésének végrehajtása, továbbá a közösség szociális pillérének megerősítése.

Londoni elemzők szerint a koronavírus elleni vakcináknak köszönhetően több évtizede nem tapasztalt fellendülés kezdődhet a világgazdaságban. A Centre for Economics and Business Research elemzőház éves előrejelzésében az áll, hogy az oltási kampányok hatására az élet fokozatosan visszatér a normális kerékvágásba. Felpöröghet a fogyasztás és jelentős lendületet kaphat a turizmus, ami jó hatással lehet a világgazdaságra is.

Közönség nélkül, mégis élő tetszésnyilvánítás mellett tartották meg a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjét. Szerte a világban 7000 előzetesen regisztrált néző a mobiltelefonja előtt tapsolhatott, és annak összekevert hangját élőben játszották be az üres nézőtérre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×