eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 28-án
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Gulyás Gergely: Közép-Európa vált a szabadság terévé

Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián.

Gulyás Gergely az Ez a harc lesz a végső? című előadásában arra figyelmeztetett: Nyugaton már az önmagukat progresszívnak nevező erők mondják meg, mi az, ami elfogadható. 1968 után minden megváltozott, a 68-as nemzedék úgy érezte, megmondhatja, mi az erkölcs, mi a norma, mihez kell igazodni, aki pedig mást gondol, azt megbélyegzik.

Aki Nyugat-Európában szembemegy a balliberális fősodorral, azt addig zaklatják, amíg el nem hagyja a közéletet

- jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: Közép-Európa vált a szabadság terévé.

Az Egyesült Államokban zajló zavargások kapcsán a fideszes politikus a 2006. őszi budapesti tüntetésekre célozva hangsúlyozta: "mi tudjuk, hogy a rendőri brutalitásra nincs mentség", de ez nem indok arra, hogy "eltöröljük a múltat és újraszabjuk a jelent". Amerikában jól szervezett tüntetésekkel manipulálják a társadalmat, cél a nemzeti történelem, a hagyományok és erkölcsök megsemmisítése. Az ottani baloldali média azt sulykolja, hogy a rendőrség és az államhatalom rasszista.

Nyugat-Európában a társadalmakat átalakítják, nemzeti identitásukat lecserélik, a migrációban pedig meglátták az üzleti, politikai, kulturális lehetőségeket - mondta a miniszter.

A liberális szellem, amely eredetileg a legjobbat akarta, a posztmodern elvtelenségével az értelmiséget a nihilizmusba, a tömeget a tanácstalanságba vetette - fűzte hozzá Kertész Imre írót idézve Gulyás Gergely.

Schmidt Mária történész, a konferenciát szervező XXI. Század Intézet főigazgatója Az amerikai modell bukása című előadásában arról beszélt: Magyarország az európai kultúra "végvára" lett, és már nem akar olyan lenni, mint a Nyugat, melynek viszont már semmi alapja sincs arrogáns felsőbbrendűségére.

Nyugat-Európa az összes kapitalista illúziót megölte. Kelet-Európa elborzad attól, amivé a Nyugat vált.

A Nyugat, mint a győztesek általában, azt hiszi, mindent jól csinál és önhitté vált, most pedig tehetetlenül vergődik marxista szélsőbalos elitje szorításában - mondta a történész.

A migrációs krízisben nyilvánvalóvá vált a Kelet- és Nyugat-Európa közti ellentét - mutatott rá Schmidt Mária.

A Nyugat már nem szabadságpárti, hanem szabadságellenes, nem toleráns, hanem kizárólagosságra tör. Nincs kegyelem, elhurcolnak mindenkit, aki szembeszáll a balliberális elittel. Szükség van a kultúrharcra - hangoztatta Schmidt Mária.

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már több mint fél évtizede fellázadt a liberális projekt átvétele, a neoliberális gazdaságpolitika és az individualizmus egyeduralma ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×