eur:
396.52
usd:
371.09
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Street light, seagull and weathered flags of UK and Northern Ireland, Millisle, County Down, Northern Ireland.  During the summer months it has become common place for Protestant Loyalists to illegally erect flags on street lamps within the neighbourhoods that they dominate.
Nyitókép: Niall_Majury/Getty Images

Újra kampánytéma: lassú víz módszerrel vinnék vissza a briteket az EU-ba

Legalább az európai közös piacba, de hosszabb távon akár az Európai Unióba is visszaléptetnék az Egyesült Királyságot a brit liberális demokraták. A választás váratlan kiírása nyomán a párt most adta ki a programját: a közeledéssel a vásárlók és a fiatalok nyernének.

A brit Liberális Demokraták megígérték: azért fognak harcolni, hogy a szigetország visszalépjen az európai közös piacba (ami az északír határ körüli súrlódásokat is megszüntetné), és távlati céljuk az Európai Unióhoz való újbóli csatlakozás. Erről Sir Ed Davey, a párt vezére beszélt, amikor a héten bemutatta a frissen elkészült választási programot. Az előzmény, hogy Rishi Sunak miniszterelnök sokakat sokkolva július 4-re hozta előre az idén esedékes választásokat.

Elemzők szerint a vesztésre álló konzervatív kormányfő el akarja kerülni a várható őszi energiaár-emelések után valószínű még nagyobb vereséget. A liberálisok közben a negyedik legerősebb párttá csúsztak vissza, pedig David Cameron konzervatív miniszterelnök első kormányában még koalíciós partnerként foglaltak helyet. Viszont mindig is Európa-pártiak voltak, és ellenezték a brexitet. 2019-ben emiatt (továbbá az egyetemi tandíjak szószegő módon történt korábbi megemelése miatt) súlyos vereséget szenvedtek.

Ed Davey azonban továbbra is azt vallja, hogy

„Nagy-Britanniának vissza kell térnie Európa szívébe”.

A konzervatívokat azzal vádolta meg, hogy „megmérgezték a viszonyt a legközelebbi szomszédokkal és aláásták a szigetországba vetett bizalmat”.

Elismerte, hogy a most meghirdetett cél – az áruk szabad mozgását biztosító – közös piacba való visszatérés kemény dió lesz. Tanulva a párt korábbi katasztrofális kampányából, Davey most visszafogottabb, és azzal próbálja magához csalogatni a választókat, hogy szorosabb viszonyt ígér Európával.

„Amint a bizalom és barátság kötelékeit megújítottuk, és a konzervatívoknak a kétoldalú kereskedelmet károsító sebei elkezdenek begyógyulni, formálisabb és stabilabb szintre készülünk emelni a brit–EU viszonyt, hogy belépjünk a közös piacba” – áll a pártprogramban.

Davey szerint apró lépésekkel kell haladni, de rövidesen sokkal jobb alkut lehet kötni, mint „Boris Johnson borzalmas megállapodása. Ez segíteni fogja a gazdaságunkat, a kisvállalatok exportját, a gazdákat, a halászokat, és mérsékli az árakat az üzletekben” – ígérte.

A liberális demokrata vezető szerint első számú feladat egy „jó kereskedelmi megállapodás” megkötése, „ami után

mobilabbá tesszük fiataljainkat Európában”

(ezzel viszont burkoltan elismerte, hogy a közös piac az emberek szabad mozgásáról is szól – miközben Nagy-Britanniában is forró téma a migráció, és sokan még a legálisan érkező külföldiek számát is megritkítanák).

A fiatalokra kacsingatva a párt amerikai mintára legális kannabiszboltokat hozna létre, hogy fellépjen a jelenleg feketén és bűnbandák által terjesztett, sokkal erősebb hatású „skunk”-marjihuána káros hatásai ellen. A helyi szlengben „libdemeknek" nevezett párt a legvagyonosabbak vállalati adóját emelné, miközben a jelzálogok és a folyók szennyezésének leszorítását is ígéri. Ugyanakkor a felmérések szerint a libdemekre a választóknak csak 11 százalék szavazna, ami a negyede a Munkáspárt tetszési indexének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×