eur:
396.53
usd:
371.09
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Rishi Sunak brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője a brit választási kampány második miniszterelnök-jelölti televíziós vitájában a Sky News kereskedelmi hírtelevízióban Grimsbyben 2024. június 12-én. A vitában Sunak és Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője vett részt. Nagy-Britanniában július 4-én tartanak parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/AP-PApool/Stefan Rousseau

Rishi Sunakot még a saját hívei is „savazták” az újabb tévévitában

A közönség és a közvélemény szerint ezúttal Rishi Sunak brit miniszterelnök volt a vesztese a kormányfőjelöltek újabb tévés vitájának. Keir Starmer, az ellenzék vezére is kapott olyan kérdést, amitől lefagyott, de most felkészültebbnek tűnt.

Rihanna, Paris Hilton, Taylor Swift, Gordon Ramsay és még a nagy kommunikátor, Jürgen Klopp is ama hírességek közé tartoznak, akik kiviharzottak egy interjúról. Brit politikusok ezt nem engedhetik meg maguknak, mert az a gyengeség jele lenne. Így az olyan kérdésekre is válaszolniuk kell, mint például, hogy: „Az elmúlt évben ön egyre inkább egy politikai robotra hasonlít, hogyan győzi meg az olyan választókat, mint én, hogy magára szavazzak?”.

Sir Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezére erre lefagyott... de aztán egy mosollyal vágta ki magát, és belekezdett: a politika előtt a Királyi Ügyészséget vezette, beleszokott a szerepbe, hogy a polgárokat szolgálja. Azért lett politikus, mert így tud változást elérni, és „kései karrierváltása miatt nem híve a szekértáboroknak, az ország az első”.

Grimsby, 2024. június 13.
Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője (j) Bet Rigby brit újságíróval beszélget a brit választási kampány második miniszterelnök-jelölti televíziós vitájában a Sky News kereskedelmi hírtelevízióban Grimsbyben 2024. június 12-én. A vitában Starmer és Rishi Sunak konzervatív párti kormányfő vett részt. Nagy-Britanniában július 4-én tartanak parlamenti választásokat.
MTI/AP-PA pool/Stefan Rousseau
Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője (j) Bet Rigby brit újságíróval beszélget a brit választási kampány második miniszterelnök-jelölti televíziós vitájában a Sky News kereskedelmi hírtelevízióban Grimsbyben 2024. június 12-én. MTI/AP-PA pool/Stefan Rousseau

Az ezúttal a Sky News által, a közép-angliai Grimsby városban rendezett szerdai vitában ő és Rishi Sunak kormányfő 90 percen át állta a sarat és válaszolt az egyszerű állampolgárok korántsem finomkodó kérdéseire.

Sunak például megkapta egy korábban hithű konzervatív szavazótól, hogy egyáltalán nem biztos benne, hogy rá voksol. A közönség egy része dühösen kiabált, amikor szóba került a 7,5 milliós egészségügyi várólista, amire a miniszterelnök azzal válaszolt, hogy a sztrájkoló orvosok miatt van. „Szerintem mindenki tudja, hogy a munkabeszüntetéseknek milyen hatásuk volt, és ezért nem értünk el jelentős eredményt” – magyarázkodott.

A prognózis szerint parlamenti szupertöbbségre számító Starmer, akit az első vitában Sunak megszorongatott, most készen állt a válasszal: „A kormány nem tud a rezidens orvosoknak fizetésemelést adni, de Munkáspárt beszél a nyelvükön és elrendezi a dolgot” – fogalmazott.

A kormányfőt ezután szembesítették azzal a témával is, amit már nagyon felejtene, miszerint Franciaországból hazautazott egy kampányinterjúra a normandiai partraszállás ünnepségeiről. Nem maradt hátra más, mint a bocsánatkérés: „roppant szomorú vagyok, hogy megbántottam embereket, remélem megbocsájtanak” – mondta.

Grimsby, 2024. június 13.
Rishi Sunak brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője (j) Bet Rigby brit újságíróval beszélget a brit választási kampány második miniszterelnök-jelölti televíziós vitájában a Sky News kereskedelmi hírtelevízióban Grimsbyben 2024. június 12-én. A vitában Sunak és Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője vett részt. Nagy-Britanniában július 4-én tartanak parlamenti választásokat.
MTI/AP-PApool/Stefan Rousseau
Rishi Sunak brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője (j) Bet Rigby brit újságíróval beszélget a brit választási kampány második miniszterelnök-jelölti televíziós vitájában a Sky News kereskedelmi hírtelevízióban Grimsbyben 2024. június 12-én. MTI/AP-PApool/Stefan Rousseau

„Önök ígéreteket tesznek a nyugdíjasoknak, közben nemzeti szolgálatra köteleznék a fiatalokat. Miért higgye egy fiatal, hogy a Konzervatív Párt képviselné legjobban az érdekeit?” – jött egy további kérdés. Sunak arcáról itt eltűnt a kincstári mosoly és a közönség gúnyos nevetése közepette azt mondta: roppant izgalommal gondol a szolgálatra, mert két lánya van és a szolgálat minőségi változást hozna az ország életébe.

Starmert az adóemelések témájával szorongatták, amit kizárt – megfogalmazása szerint – „a dolgozó emberek számára”, hogy aztán már csütörtökön masszív terveket jelentsen be a magániskolák, az ingatlanbefektetők és az adózási okból külföldön élő britekkel szemben.

A vita után, a YouGov felmérése szerint a nézők közel kétharmada Starmert hozta ki győztesként, míg egyharmad Sunakot. „Rishi megvertnek tűnt”. „Starmer nem mond olyat, amitől be lehetne lelkesedni”. „Sunaknak le kéne állni a színészkedéssel, beszéljen úgy a válaszókhoz, mintha emberek lennének” – szóltak a villámvélemények a vita után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×