eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
The Duke of York leaving after a Service of Thanksgiving for the life of the Duke of Edinburgh, at Westminster Abbey in London. Picture date: Tuesday March 29, 2022. (Photo by Aaron Chown/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Aaron Chown/PA Images via Getty Images

"Ismét nevezzenek Királyi Fenségnek" - visszaköveteli címeit András herceg

András herceg, II. Erzsébet angol királynő fia leszerepelt a közvélemény szemében a kiskorú lányokat futtató Jeffrey Epstein-nel való kapcsolata miatt. Most azonban királyi családban betöltött státuszának helyreállítását akarja.

András herceg sokak szemében „outcast” – pária és az angol királyi család szégyene. Nem csak amiatt tekintenek rá megvetéssel, mert kapcsolata volt a fiatal lányokat kiközvetítő, majd pedofília miatt elítélt és a börtönben gyanús körülmények között meghalt Jeffrey Epsteinnel. Azt a gyanút sem tudta lemosni magáról teljesen, hogy neki is volt szexuális kapcsolata kiskorú lányokkal.

Az időközben felnőtt Virginia Giuffre korábban egy jogi csűrcsavar és kompenzáció fejében vállalta, hogy hallgat, de aztán mégis polgári pert indított András ellen. A hercegnek végül sikerült elkerülnie a bíróságon való nyilvános megjelenést egy peren kívüli egyezséggel, kénytelen volt mea culpázni az Epsteinnel fenntartott barátsága miatt és vállalta, hogy fellép a lányok közvetítése ellen és az áldozatok védelméért.

A brit közvélemény azonban leginkább egy BBC-interjúra emlékszik, ahol nem túl meggyőző testbeszéddel tagadta, hogy egyáltalán ismerné Giuffrét – miközben együtt szerepeltek egy fényképen, amelyen a herceg a fiatal lány derekát ölelgette. „Nem szexeltem a tinédzserrel, abban az órában egy Pizza Expressben ültem” – magyarázta gyöngyöző homlokkal, de senki sem tudta meggyőzően alátámasztani az alibijét.

Azt követően, hogy a herceg elkerülte a nyilvános megszégyenítést, a királynő jobbnak látta megfosztani második fiát a különböző nyilvános fellépésektől és néhány tisztségtől is – például a Gránátos Őrezred Ezredese rangtól. András nem lehetett jelen a hetekkel ezelőtti Platina Jubileumi ünnepségeken sem – letiltották például a Buckhingham palota erkélyéről. Csak egy hálaadó misére engedték volna be a Szent Pál székesegyházba, de covidos lett.

Most viszont egy hozzá közeli forrás azt mondta a Telegraph című lapnak, hogy András vissza akarja kapni a tiszteletbeli címeit és összes királyi jogát. Például azt akarja: ismerjék el úgynevezett „Vérszerinti Herceg” titulusát, hogy ismét részt vehessen a monarchia rendezvényein. Emellett a számára sokat jelentő tiszteletbeli ezredesi rangot is visszakérte a királynőtől.

Szeretné, ha pozícióját visszakapná, azt elismernék és tisztelnék – mondta a forrás. Emellett azt is el akarja érni, hogy két lánya, Betrice és Eugenie hercegnők is nyilvános királyi feladatokat kapjanak.

Hagyományosan a brit uralkodó gyerekeit megilleti az „Őkirályi felség” titulus. Károly herceg, a trónörökös, és fia, Vilmos is lobbizott a királynőnél, hogy András ne kapja vissza a nyilvános szereplés lehetőségét, legalábbis egy színpompás hétfői eseményen, mert aggódnak a monarchia jóhíre miatt.

A herceg is nem is jelent meg a Windsori kastélyban a Garter Rend felvonulásán, a királyi kalendárium egyik kiemelt napján – mert „a család így döntött”. A mozgási nehézségekkel küzdő királynő sem vonult fel a menetben, ahol a rend tagjai – köztük Károly és felesége, Kamilla – kék bársony köpenyben és tollas kalapban haladtak el 4500 bámészkodó előtt, de ott volt a későbbi ebéden és ceremónián, amelyen a rendbe fogadták Sir Tony Blair volt miniszterelnököt. Őt viszont a kint összegyűlt tüntetők „háborús bűnösnek” nevezték a 2003-as iraki invázióban játszott szerepe miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×