eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen a V4-ek és az Egyesült Királyság csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor kormányfőt (b) fogadja Boris Johnson brit miniszterelnök (j) a londoni Lancaster House előtt 2022. március 8-án. A csúcstalálkozó fő témája az ukrajnai háború.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A britek nem erőltették a keményebb szankciókat a V4-ekre

A brit sajtó szerint a Johnson-kormány elismerte, hogy Európa nem tudja letiltani az orosz olajat és földgázt az ukrajnai invázióra adott válaszként. A visegrádi államok vezetőinek látogatását kevés lap említi, de az egyik szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök torpedózta meg a keményebb fellépést.

Az Ukrajna elleni orosz támadás miatt hozott Moszkva-ellenes lépések részeként az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kedden eddig példátlan szankciókat jelentett be: az előbbi megtiltja az orosz olaj és földgáz behozatalát, az utóbbi az év végéig megszünteti azok importját.

A földgázszükségletei négy százalékát orosz forrásból biztosító Nagy-Britannia szeretné, hogy Európa is kövesse a példát, de Boris Johnson kormányfő még hétfőn kénytelen volt elismerni: „azt hiszem, a különböző országok különböző módon függnek, és ezt figyelembe kell vennünk. Egyik napról a másikra nem lehet csak úgy leállítani a gáz és olaj felhasználását, még az Oroszországból származó gázét és olajét sem... ami a lényeg: mozogjunk ugyanabba az irányba” – magyarázta a kanadai és holland miniszterelnökkel folytatott hétfői találkozója után.

De azt is elismerte, hogy a britek sem képesek hirtelen válaszra, mert például gázolajat is vesznek Oroszországtól – ezért olyan átállási menetrendet akar követni, amely megóvja a brit vállalkozásokat és az ipart a hatásoktól.

Ezt követte a visegrádi négyek vezetőivel folytatott megbeszélés – a csoport soros elnöke jelenleg Magyarország. A találkozóról az ideológiájában jobboldali és Brüsszel-ellenes Daily Express írt.

„Boris reményeit, hogy még keményebb szankciókat hozzanak Oroszország ellen, szétrobbantotta Magyarország” – áll a szalagcímben. A cikk „kemény csapást” emleget Budapest részéről, és azt írja, hogy a V4-ek Downing Street-i találkozóján Orbán Viktor nem volt hajlandó az orosz gázzal és olajjal szembeni keményebb szankciókra. Pedig, korábban a 27 EU-tagállam külügyminiszterei, az Egyesült Államok és Kanada és Nagy-Britannia egyetértettek abban, hogy jelentősen csökkentik az orosz forrásból történő földgáz és kőolaj beszerzéseket. A lap idézi Orbánnak a találkozó után megjegyzését: „a szankciók egész Európában éreztetik a hatásukat” és hogy

„az energiaszektorra való kiterjesztésük aránytalanul nagy terheket róna Magyarországra”.

A kritikus szalagcím ellenére az Express elismeri, hogy más európai államok is jelentős mértékben függnek az orosz földgázszállításoktól.

A keményebb szankciók támogatása helyett London és a V4-ek határozott hangvételű üzenetben ítélték Moszkvát „brutális, alaptalan és egy szuverén, békés, demokratikus állam elleni előre eltervezett agressziónak” nevezte Vlagyimir Putyin invázióját, amely sérti az ENSZ alapokmányát és a nemzetközi jogot.

A britek és a V4-ek a nyilatkozatban az ukrán kormány és nép teljes támogatását ígérték. Az orosz gáztól és olajtól való függés kérdésének egy mondatot szenteltek, amely szerint „beszéltek a témáról a kollektív energiabiztonság javítása részeként”.

Emellett pedig a kommüniké megemlíti a magyar elnökség fő célkitűzését: a kiberbiztonság terén történő együttműködést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×