eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Járművek mennek egy erőmű előtt a texasi Odessában 2021. február 16-án. Mintegy 2,7 millió háztartás maradt áram nélkül Texas államban a szokatlan hideg miatt. Az évtizedes rekordokat döntő hideg, a havazás és jegesedés miatt káosz alakult ki az utakon és a légi közlekedésben.
Nyitókép: MTI/AP/Odessa American/Jacob Ford

Már a bútorokkal gyújtanak be, olyan hideg van Texasban - videók

Milliók áram nélkül, több mint húsz halott - példátlanul hideg és havas a tél, amiből politikai ügy is lett: egy volt demokrata képviselő "bukott államnak" nevezte Texast, a republikánus kormányzót okolta az áramszünetekért.

A tél az úr Texasban, a fő téma a helyi médiában a komoly gondokat okozó áramszünet.

A helyiek nincsenek hozzászokva ehhez a hóhoz és a hideghez. Egyes helyeken -18 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, és az extrém idő áramszünetekhez és közúti balesetekhez vezetett.

A Dallason átfutó I-35-ös autópályán 130 kocsi csúszott össze, hat ember halálát okozva. A közeli Austinban 20 autó karambolozott. Szerda estére a hatóságok 23 halottat említettek. Voltak köztük az utcán megfagyott, tűzesetben és szén-monoxid-mérgezésben meghalt emberek.

A túlterhelt elektromos hálózat miatt

négymillió ember maradt napokra áram nélkül,

és vannak, akik kétségbeesett módszerekkel akarnak melegedni. Egy nő és lánya azután halt meg, hogy a család autójával próbálták fűteni houstoni otthonukat.

„Négy gyerekem van, nincs áram, nincs fűtés, nincs víz. Ez hogy történhet meg?” – írta egy houstoni lakos a Twitteren.

Egy másik felhasználó azt írta, hogy szomszédja a bútort használja tűzifának, annyira fázik.

Az áramkimaradások miatt különösen sújtott városban elsötétültek az irodaépületek, és nem jelenik meg a helyi újság, a Houston Chronicle, mert nincs áram a nyomdában. A 170 ezres Abilene városban az áramhiány miatt leállt mindhárom szennyvíztisztító telep.

A Texasi Megbízható Áramszolgáltatási Tanács (ERCOT) nevű szervezet egyik igazgatója azt mondta a CNN-nek, hogy csütörtökön is ismétlődő áramszünetekre kell felkészülni.

Az extrém időjárásból – amely Texas mellett Louisiana, Kentucky, Észak-Karolina és Missouri szövetségi államokat, sőt Mexikó északi részét is érintette – politikai ügy lett.

Joe Biden amerikai elnök már korábban rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Beto O’Rourke volt demokrata kongresszusi képviselő "majdnem bukott államnak" nevezte szűkebb hazáját, és azt állította:

a republikánus kormányzó "kulturális háborúval" volt elfoglalva, ahelyett, hogy az elektromos hálózatot korszerűsítette volna.

Szerinte, a vállalkozásokat fékező szabályozás lazítása, a dereguláció okolható azért, hogy Texasban – „Észak-Amerika energetikai fővárosában” áram nélkül maradtak az emberek.

Greg Abbott kormányzó viszont a demokraták által népszerűsített Új Zöld Alku néven ismert politikát és a szél- és napenergia forszírozását okolta, és azt mondta, hogy ez halálos lehet Amerikára. Több republikánus képviselő is befagyott szélturbinákat emlegetett.

A demokraták erre hazudozással és dezinformációs kampánnyal vádolták meg ellenfeleiket, mert Texasban az áramtermelésnek csak 13 százalékát adja a szél. Szerintük a fő ok:

földgázhiány alakult ki, befagytak a földgázt szállító csövek, a szén- és atomenergiából termelt áramot továbbító hálózat elemei.

Kioktatta a republikánus kormányzót a demokraták radikális balszárnyához tartozó Alexandria Ocasio-Cortez New York-i kongresszusi képviselő is, aki szerint Texast 80-90 százalékban fosszilis fűtőanyag "hajtja", és "jobb, lenne, ha a kormányzó nem a tévében szerepelne, hanem az embereknek segítene, utána pedig elolvasna egy könyvet az energiaellátásról".

A demokraták által bírált Texasi Megbízható Áramszolgáltatási Tanács szerint 16 gigawattnyi megújuló energiaforrás és 30 gigawattnyi fosszilis és nukleáris energiaforrás vált elérhetetlenné – mert a hálózat elemei nem tudják elviselni az extrém hideget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×