eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Kerékpáros halad el a „Maradj otthon” jelentésű falfelirat előtt a koronavírus-járvány idején Londonban 2020. április 13-án. Nagy-Britanniában eddig 10 612 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Brutális figyelmeztetés és bírság a karanténszegő briteknek

Nagy-Britanniában egy újabb országos karantén ötletét mérlegeli a kormány. Az ok: ismét meredeken emelkedik a napi Covid-19 fertőzések száma. A szigorítások részeként csillagászati összegre emelik a karantént megsértők büntetését.

Kritikus ponthoz érkezett az ország, nagy kihívás lesz a tél - a brit kormány két vezető tudományos tanácsadója ezzel az üzenettel készült hétfőn a közvélemény elé állni. Chris Witty tisztifőorvos és a brit kabinet vezető tudományos tanácsadója, Sir Patrick Vallance napirendjén egy rendhagyó televíziós beszéd szerepelt.

Azt mondták, nem szabad hagyni, hogy a nagy-britanniai járvány elszabaduljon, mert ellenintézkedések nélkül rövid időn belül elvileg több tízezer új fertőzés is történhet naponta.

Vallance szerint ha semmilyen ellenintézkedés nem történik, akkor a napi új fertőződések száma 7-8 naponta megkétszereződhet, és e terjedési modell alapján október 13-ára már 49 ezren fertőződhetnének meg egyetlen nap alatt az új koronavírussal. Egy ilyen elméleti forgatókönyv esetén egy hónappal később napi kétszáz fölé emelkedne a halálos áldozatok száma. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem előrejelzés, és az előkészítés alatt álló, illetve a már meghozott ellenlépésekkel a jelenleg felfelé tartó terjedési görbe várhatóan megtörhető.

Közben Boris Johnson kormánya azt latolgatja, hogy

országos korlátozásokat vezet be a napi fertőzések számának meredek megugrása miatt.

Vasárnap 3900 körül járt a napi fertőzési adat és 18 halálesetről számoltak be.

Matt Hancock egészségügyi miniszter volt az, aki arról beszélt, hogy “választóvonal előtt áll az ország” és nem zárta ki, hogy újabb országos karantént vezethetnek be. Ha az emberek nem tartják be a mostani rendelkezéseket és az úgynevezett “hatos szabályt” - ami maximum hat ember gyülekezését teszi lehetővé a szabadidőben - akkor keményebb szabályok jöhetnek - mondta.

“Választhatunk. Ha mindenki követi a szabályokat és még keményebben fellépünk a szabálysértőkkel szemben, akkor elkerülhetjük az újabb országos karantént.

Viszont készen kell állnunk a fellépésre, ha szükség van rá. Nem akarom látni, de nem zárom ki”

- mondta.

Masszív bírsággal fenyegetnek

És hogy mi lehet a kemény fellépés? Maximum 4 millió forintnak megfelelő büntetés azoknak, akiket otthoni karanténba küldtek, de megsértik a rendelkezést. Az alapbüntetés 200 ezer forintnyi pénz, ami a kormány bírálói szerint aránytalanul sújtja majd a szegényebbeket.

Az ellenzéki Munkáspárt szerint a kormány másra akarja kenni a felelősséget és jobb lenne ha helyreállítaná az elakadt tesztelési rendszert.

Az egészségügyi miniszter közben arra is felhívta az embereket, hogy

jelentsék fel szomszédaikat, ha hatnál többen gyülekeznek náluk.

Az egyik helyi karantént Londonban vezethetik be

A tudományos tanácsadók szerint a főváros “néhány hétre maradt le” az országnak azoktól a részeitől, ahol most a legmagasabb a fertőzési ráta.

Sadiq Khan főpolgármester - akinek feszült a viszonya a központi kormánnyal - szintén válságtanácskozást tart hétfőn, és találkozik Matt Hancockkal is. Felmerült, hogy Londonban ismét arra kérhetik az irodai dolgozókat, hogy maradjanak otthon, korlátozhatják az éttermek nyitvatartását és az emberek közötti találkozókat.

Észak- és Közép-Angliában, Skóciában és Walesben 13 millió ember készülhet valamilyen helyi karanténra. A kormány szerint azonban ez kevés lehet, bár nem akarnak olyan brutális korlátozásokat, mint amilyeneket márciusban vezettek be, amikor az üzenet ez volt “maradj otthon”.

Ennek oka egyrészt az, hogy a tudományos kutatási eredmények nyomán többet tudunk a fertőzés terjedéséről, másfelől pedig az aggodalom, hogy újabb csapást mérnek az éledező gazdaságra.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×