eur:
395.83
usd:
364.91
bux:
65577.78
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay.com

Teltház a Magas-Tátrában - ez van a tömött sorokat ábrázoló képek mögött

Úgy tűnik, északi szomszédunknál sikerrel járt a hazai turizmust népszerűsítő propaganda, a Magas-Tátrában található turistautakon szinte élőláncot alkotnak a szlovák és a cseh turisták. Kellemesen meglepődtek a szálloda-tulajdonosok és a vállalkozók is, akik örülnek a megnövekedett számú látogatónak.

A koronavírus-járvány sokakat arra kényszerített, hogy Szlovákiában töltsék az idei nyári szabadságukat. A legnépszerűbb úti célnak a Magas-Tátra számít. A legfrissebb felvételek arról tanúskodnak, hogy a nyári szünidőben a hegység szinte zsúfolásig megtelt. A turisták hosszú sorokban kígyóznak a turistaösvényeknél és a drótkötélpályáknál, amihez nagy valószínűséggel az elmúlt napok kedvező időjárása is hozzájárult.

Az interneten keringő fényképek azonban nem tükrözik teljes mértékben a valóságot.

A Magas-Tátra Regionális Idegenforgalmi Szervezet adatai alapján egy átlagos nyári szezonról van szó. A jelenlegi forgalom elmarad a tavalyi év ugyanilyen időszakában mérttől. Az idei nyárra pedig az a jellemző, hogy a legtöbben csak egy vagy két éjszakára szállnak meg, és a szobafoglalást az utolsó pillanatra hagyják. „Mintha óvatosabbak lennének az emberek, és tartanának attól, hogy előre lefoglalják a szállást” – mondta Erika Fočíková, az egyik Csorba-tói szálloda vezetője.

A nyári idény megmentéséhez főleg a hazai és csehországi turisták járulnak hozzá, a legtöbben ugyanis ők vannak a Tátrában. A szlovákok aránya eléri a 60–65 százalékot, a cseheké pedig a 15-öt. „Egyértelműen a cseh–szlovák turisták mentik meg a magas-tátrai turizmust” – közölte Jozef Benžala, a Magas-Tátrai Hotelek és Éttermek Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy a lengyel turisták száma csökkent a legnagyobb mértékben.

Néhány szálloda már megtelt, de a magánszállásadóknál még akad szabad szoba. Ezek telítettsége ezekben a napokban mintegy 60–80 százalékra tehető. Martin Novotný, a Magas-Tátrai Idegenforgalmi Szövetség elnöke szerint, ha ezt a nyarat sikerül legalább 80 százalékosra teljesíteni a tavalyi évhez képest, akkor elmondható, hogy a nyári szezont sikerült megmenteni, de

a koronavírus okozta háromhavi korábbi kiesést már így sem fogják tudni behozni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×