eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Luga gyakorlótér, 2017. szeptember 19.Az orosz védelmi minisztérium által közreadott kép egy Iszkander-M taktikai rakétáról a Zapad (Nyugat) 2017 elnevezésű orosz-fehérorosz hadgyakorlaton az oroszországi Leningrád régióban lévő Luga gyakorlótéren 2017. szeptember 18-án. A szeptember 14. és  20. megrendezett, védelmi és terrorelhárító hadgyakorlaton 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában. Az Iszkander-M rakéta képes egyszerre két - egymástól akár 500 km távolságra levő - különböző célpont találatára egy perces időtávolsággal. Minden rakéta irányított a célpontig, ezért útvonalát nehezen tudja előre jelezni az ellenfél. (MTI/EPA/Konsztantyin Alis/Orosz védelmi minisztérium)
Nyitókép: MTI/EPA/Konsztantyin Alis/Orosz védelmi minisztérium

Veszélyes orosz-amerikai fegyverkezési verseny indulhat el a szakértők szerint

Az Egyesült Államok hónapokon belül felmondhatja az 1987-es kulcsfontosságú rakétaegyezményt, amely a középhatóságú, nukleáris töltettel felszerelt rakéták terjedését akadályozta Európában. Washington szerint Oroszország megsérti az megállapodást és ezért fordít hátat az alkunak.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tervezett pénteki bejelentése szerint „nem sikerült megmenteni” a középhatótávolságú nukleáris fegyverzetekről (INF) szóló egyezményt, amelyet a hidegháború végén Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet főtitkár írt alá.

A megállapodás tiltja, hogy a felek (így a jogutód Oroszország is) középhatótávolságú, olyan, földi indítású atomrakétákat és cirkálórakétákat tartsanak hadrendben Európában, amelyek 500 és 5 és félezer kilométer közötti távolságra képesek elrepülni.

Az amerikaiak szerint az oroszoknak a Baltikumban található, kalinyingrádi enklávéba telepített Iszkander-M rakétái ilyen fegyverek és ezzel Moszkva megsérti az egyezményt. Az oroszok viszont azt állítják, hogy a rakéta hatótávolsága nem éri el az 500 kilométert.
Az orosz Iszkander-m harcászati-taktikai rakétarendszer elemei a harmadszor megrendezett Nemzetközi Haditechnikai Fórumon a Moszkvai területen fekvő Alabinóban 2017. augusztus 22-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Az orosz Iszkander-m harcászati-taktikai rakétarendszer elemei a harmadszor megrendezett Nemzetközi Haditechnikai Fórumon a Moszkvai területen fekvő Alabinóban 2017. augusztus 22-én. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Az amerikai vezetés szerint az oroszok még több 9M729 kódnevű cirkálórakétát telepítettek – immár 4-re nőtt az ilyen hadosztályok száma a korábbi háromról – mondta egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes, hírszerzési forrásokra hivatkozva.

Az orosz Szövetségi Biztonsági és Védelmi Tanács csütörtöki ülésén viszont az hangzott el, hogy az amerikaiak új tűzérségi fegyvere, amely 1,6 ezer kilométerre képes ellőni, megsérti az egyezményt.

Donald Trump amerikai elnök még októberben közölte, hogy Amerika felmondja az egyezményt az állítólagos orosz jogsértő magatartás miatt.

"Oroszország több éve megsérti az egyezményt, de nem hagyjuk nekik, hogy olyan fegyvereket építsenek, amilyeneket nekünk nem szabad"

– mondta és hozzátette: az Egyesült Államok is rakétafejlesztésbe kezd, ha Moszkva nem hátrál meg.

Ezt követte Pompeo december 5-i bejelentése, hogy Washington 60 napon belül felfüggesztik az egyezményt. Az oroszok erre közölték, hogy ellenlépésket tesznek és a felek közötti megbeszélések a héten véglegesen zátonyra futottak.

Pompeo mostani bejelentése nyomán egy hathónapos folyamat indul el, amelynek végén az Egyesült Államoknak el kell döntenie, hogy véglegesen kivonul-e a paktumból – ha akkor úgy érzi, hogy az oroszok mégis elget tesznek a megállapodásnak, visszatérhet az egyezményhez.

Elemzők szerint a mostani lépés veszélyes fegyverkezési versenyt indíthat be.

Közben a Trump-kormányzat bejelentette, hogy újfajta, kis hatóerejű taktikai atomfegyver fejlesztésébe kezdett, amivel úgymond Oroszországot próbálja visszatartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×