eur:
387.42
usd:
357.03
bux:
68347.78
2024. május 23. csütörtök Dezső
Koronavírussal fertőzött beteget látnak el az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai a főváros XVII. kerületében 2021. március 19-én. Az életmentésre tervezett mobil intenzív egység (Mobile Intensive Care Unit, MICU) tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, a mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz. A mentőautó felszereltsége akár komolyabb beavatkozások elvégzését is lehetővé teszi. A koronavírus-járvány idején az egység feladatai közé tartozik a súlyos, lélegeztetett betegek szállítása, a betegellátás és tesztelés.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Rekordhosszan volt covidos, ritkaság történt a szervezetében

Az eddigi leghosszabb Covid-fertőzés esetét írták le a holland Amszterdami Egyetem kutatói. A 72 éves beteg 2022 februárjában fertőződött meg, és semmilyen kezelésre nem reagált.

Egészen új értelmezést nyert a hosszú Covid kifejezés az Amsterdami Egyetem kutatóinak legfrissebb esetleírásában. Normál esetben akkor beszélhetünk hosszú Covidról, ha egy betegnél még azután is jelentkeznek tünetek, hogy már kigyógyult a fertőzésből. Egy holland férfi esetében viszont egészen másról van szó, az IFLScience beszámolója szerint ugyanis

a páciens csaknem két éven át, 613 napon keresztül volt fertőzött

– írja a hvg.hu.

A kutatók közlése szerint ez a leghosszabb ideig fennállt (ismert) fertőzés: olyan sokáig volt a beteg szervezetében a vírus, hogy volt ideje egy új variánssá mutálódni.

A 72 éves férfi korábban őssejt-transzplantációt kapott, hogy ezzel kezeljék a vérrákját, később azonban egy másik rákos megbetegedést, az úgynevezett diffúz nagy B-sejtes limfómát diagnosztizáltak nála. A erre kapott gyógyszer miatt súlyosan legyengült az immunrendszere. Koronavírussal 2022 februárjában fertőződött meg, amit monoklonális antitestek és szteroidok kombinációjával kezelték. Kiderült, hiába, a fertőzés ugyanis tartóssá vált. Bár több védőoltást is kapott, a szervezetében nem termelődött ellenanyag.

A férfi végül 613 napon át volt beteg, ez idő alatt pedig többször is kórházba kellett szállítani. Érdekesség, hogy a fertőzés után nagyon rövid időn belül, már 21 nappal később a mutáció első jeleit lehetett felfedezni a víruson, ami összefüggésbe hozható az egyik gyógyszerrel, amivel kezelték – olvasható. 2022 februárja és 2023 szeptembere között 27 koronavírus-tesztet végeztek el rajta, a minták pedig további 50 mutációt tártak fel. Ezek között megtalálhatók voltak a tüskeprotein egyes mutációi, amelyek arra utalnak, hogy

a vírus alkalmazkodott ahhoz, hogy megkerülje az immunrendszert.

Mindez a mögöttes egészségügyi problémák ismeretében azt jelentette, hogy a férfi szervezetének soha nem is volt esélye megszabadulni a koronavírustól. Arra ugyanakkor nincs bizonyíték, hogy a mutáció bárkit is megfertőzött volna.

A férfi 2023 októberében, az alapbetegség kiújulása miatt halt meg.

Az esetet egy szeptemberi orvosi konferencián mutatják majd be részletesen az orvosok – jegyzik meg.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×