eur:
390.7
usd:
364.13
bux:
68189.36
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

A hosszú Covid újabb árulkodó jelére derült fény

A koronavírussal kórházba került betegek körében végzett eddigi legnagyobb brit vizsgálat azt mutatja, hogy az úgynevezett „hosszú Covid” folyamatos gyulladáshoz vezet, ami kimutatható a vérben.

A súlyos koronavírusos tünetekkel kórházba kerültek körében, több mint 650 fő vizsgálatával végzett kutatás azt mutatta, hogy a hosszan tartó tünetekkel küzdők immunrendszere aktiválódott – idézi a The Independent brit napilapot a Portfolio.

A kutatók azt találták, hogy a teljesen felépült betegekhez képest a hosszú Covid-kezelésben szenvedő betegeknél az immunrendszer aktiválódásának mintázata a myeloid sejtek gyulladására és az immunrendszer fehérjék egy családjának, a komplement rendszernek az aktiválódására utal.

Az Imperial College London által vezetett kutatásból arra következtethető, hogy a szervezet immunrendszerét moduláló, már létező gyógyszerek hasznosak lehetnek a hosszú Covid kezelésében, és a jövőbeni kutatások során ezeket a gyógyszereket is vizsgálni kell.

„Jelenleg is mintegy 65 millió ember küzd a koronavírus-megbetegedésből megmaradt tünetekkel, az úgynevezett „hosszú coviddal. A betegség diagnosztizálása és kezelése is nagyon nehéz, de a mostani kutatás fontos lépés annak megértéséhez, hogy mi okozza a fennmaradó tüneteket” – nyilatkozta a lapnak Peter Openshaw professzor, az Imperial's National Heart & Lung Institute munkatársa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×