eur:
387.2
usd:
356.92
bux:
68366.86
2024. május 23. csütörtök Dezső
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

A hosszú Covid újabb árulkodó jelére derült fény

A koronavírussal kórházba került betegek körében végzett eddigi legnagyobb brit vizsgálat azt mutatja, hogy az úgynevezett „hosszú Covid” folyamatos gyulladáshoz vezet, ami kimutatható a vérben.

A súlyos koronavírusos tünetekkel kórházba kerültek körében, több mint 650 fő vizsgálatával végzett kutatás azt mutatta, hogy a hosszan tartó tünetekkel küzdők immunrendszere aktiválódott – idézi a The Independent brit napilapot a Portfolio.

A kutatók azt találták, hogy a teljesen felépült betegekhez képest a hosszú Covid-kezelésben szenvedő betegeknél az immunrendszer aktiválódásának mintázata a myeloid sejtek gyulladására és az immunrendszer fehérjék egy családjának, a komplement rendszernek az aktiválódására utal.

Az Imperial College London által vezetett kutatásból arra következtethető, hogy a szervezet immunrendszerét moduláló, már létező gyógyszerek hasznosak lehetnek a hosszú Covid kezelésében, és a jövőbeni kutatások során ezeket a gyógyszereket is vizsgálni kell.

„Jelenleg is mintegy 65 millió ember küzd a koronavírus-megbetegedésből megmaradt tünetekkel, az úgynevezett „hosszú coviddal. A betegség diagnosztizálása és kezelése is nagyon nehéz, de a mostani kutatás fontos lépés annak megértéséhez, hogy mi okozza a fennmaradó tüneteket” – nyilatkozta a lapnak Peter Openshaw professzor, az Imperial's National Heart & Lung Institute munkatársa.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is a Kormányinfón, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×