eur:
395.96
usd:
369.55
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
3D generated image of The FLiRT COVID-19 variant which is now the dominant strain globally and in the US, surpassing the JN.1 omicron subvariant.
Nyitókép: Getty Images

Rusvai Miklós: már Magyarországon is megjelenhetett az új Covid-variáns

Az új kórokozó a Távol-Keletről indulhatott el, és a vakcináknak is jobban ellenáll – mondta az InfoRádióban a víruskutató, aki ugyanakkor hozzátette: kezd lecsengeni a légzőszervi járványok periódusa, így nem tart attól, hogy kiterjedt fertőzési hullámot indítana el az új variáns.

Dominánssá vált az omikron legújabb variánsa, az Egyesült Államokban a frissen diagnosztizált koronavírusos esetek mintegy egyharmadáért a KP.2, azaz a FLIRT a felelős, ami a világon már mindenhol jelen lehet. Rusvai Miklós az InfoRádióban elmondta: az amerikai vizsgálatok kimutatták, hogy az új kórokozót a Távol-Keletről (Dél-Koreából és Japánból) hurcolták be az USA-ba. A víruskutató hozzátette: a FLIRT egy mozaikszó, a mássalhangzók pedig különböző aminosav-mutációkra utalnak. Amíg a koronavírus legújabb változata nem kap a görög ábécé szerint új nevet, addig tudományosan nem is lehet új variánsról beszélni, vagyis a FLIRT hivatalosan a 2021 vége óta velünk lévő omikron egyik alvariánsa.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy közeledik a nyár, nő az átlaghőmérséklet, ami nem kedvez a koronavírus terjedésének, azért arra számít, hogy előbb-utóbb megáll az új variáns terjedése. Arról is beszélt, hogy Magyarországon csak korlátozott mértékben folyik mutációkutatás, ami megnehezíti a Covid-alvariánsok azonosítását. A nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban viszont folyamatosan vizsgálatokat végeznek ezen a területen is.

Rusvai Miklós ezzel együtt úgy gondolja,

a FLIRT nagy valószínűséggel már Magyarországon is jelen van,

hiszen az Egyesült Államokban több hónappal ezelőtt regisztrálták az első megfertőződést, ezért az üzleti és a turistaforgalom miatt kizártnak tartja, hogy ne hurcolták volna be hazánkba az elmúlt időszakban. Ugyanakkor megjegyezte: „most már lecsengőben van” a légzőszervi járványok periódusa, így megítélése szerint nem feltétlenül kell arra számítani, hogy az új variáns kiterjedt fertőzési hullámot indítana el. Bár a vizsgálatok szerint az eddigi változatokhoz képest a FLIRT „valamivel könnyebben át tudja törni a korábbi vakcinás védelmet”, pánikra nincs ok.

„A rendelkezésere álló vakcinák továbbra is megfelelő védelmet nyújtanak, csak nem 90, hanem 80-85 százalékos hatásfokkal”

– magyarázta a víruskutató.

Rusvai Miklós elmondta: a FLIRT tünetei nem súlyosabbak vagy veszélyesebbek a korábban Magyarországon domináns Pirola-variánshoz és más eddigi változatokhoz képest, vagyis felső légúti tünetek, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, ízlelés- és szaglásvesztés, fejfájás vagy gyengeség jelentkezhet azoknál, akik elkapják a vírus új változatát.

„Náthavírussá szelídült a Covid, nem kell súlyos betegségektől tartani annak, aki esetleg megfertőződik. Nagyobb arányú megbetegedésekre talán majd csak ősszel lehet számítani, amikor elkezdődik az iskola és az óvoda, ahonnan a gyerekek nagyobb eséllyel vihetik haza a vírust. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az őszi időszakban terjednek leginkább a légzőszervi járványok” – magyarázta a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×