eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

A zikavírus megtámadhatja a felnőtt agysejteket

Amerikai kutatók feltárták, hogy a zikavírus megtámadhatja az agysejteket felnőtt egerekben az agy azon részén, amely a tanulásban és memóriában játszik szerepet, a felfedezés felveti a kérdést, milyen hatással lehet a vírus az általa megfertőzött felnőtt emberekre.

A Cell Stem Cell tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányukban a New York-i Rockefeller Egyetem szakemberei azt vizsgálták, hogy a zikavírus képes-e megtámadni ugyanazokat a sejttípusokat felnőtt egerekben, mint ahogy egérmagzatokban teszi.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy felfedezéseik kezdetiek, és lehetséges, hogy nincs összefüggés a zikavírus emberi agyra gyakorolt hatásával, ezért további kutatásokra van szükség.

A zikavírusról már kimutatták, hogy megtámadja a magzat agysejtjeit, az úgynevezett ideg-őssejteket, amelyekből a különféle agysejtek kifejlődnek. Ezen sejtek halála megbontja az agy fejlődését és súlyos születési rendellenességhez, kóros kisfejűséghez vezethet azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a várandósság alatt zikalázon esett át.

A felnőtteknél a kifejlett agyban jóval kevesebb ilyen őssejt van, például a tanulásban és a memóriában szerepet játszó hippokampuszban.

Joseph Gleeson, a Rockefeller Egyetem gyermek neurológusa és munkatársai azt vizsgálták, hogy a zikavírus megtámadja-e ezeket a sejteket a felnőtt egerekben. Ezért zikavírust fecskendeztek a kísérleti állatokba, és megvizsgálták agyukat.

Gleeson elmondta, hogy a hippokampuszban a zikavírus "a karácsonyfa felgyúló fényeinek gyorsaságával terjedt és kisöpörte az őssejt-populációt".

"Felfedezésünk alapján a felnőttek zikafertőzése valószínűleg nem olyan ártalmatlan, ahogy az emberek gondolják" - hangoztatta.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy egyes betegekben a zikavírus súlyos agy- és gerincvelő-fertőzést okozhat, köztük agyvelőgyulladást, agyhártyagyulladást és gerincvelő-gyulladást. Ritkább esetekben a részleges bénulást okozó Guillain-Barre-szindrómával hozták összefüggésbe.

2015 óta 66 országból és területről jelentettek zikalázat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint. A Notre Dame Egyetem szakemberei a minap úgy becsülték, hogy a jelenlegi zikajárvány mintegy 93 millió embert fertőzhet meg Latin-Amerikában és a Karib-térségben.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×