eur:
393.06
usd:
362.18
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Liu Shaolin Sándor és a későbbi győztes kínai Zsen Ce-vej a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, azaz a videózás percei alatt olimpiai bajnoknak érezhette magát, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta, sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Elvett aranyérem: etikai vizsgálatot kezdeményez a MOB és a magyar szövetség

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) közleményben azt írja, a MOB és MOKSZ hivatalosan kezdeményezte a férfi 1000 méteres versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség egységesen kiáll a magyar sportolók mellett címmel adott ki közleményt a szövetség.

A közlemény előzménye, hogy a pekingi téli olimpián Liu Shaolin Sándor a rövid pályás gyorskorcsolyázók hétfői 1000 méteres döntőjében elsőként ért be, de utólag két szabálytalanság miatt kizárták a versenyből, így két kínai mögött a negyedikként célba sikló öccse, Liu Shaoang végül bronzérmet nyert. A magyarok óvtak, de az óvást – ahogy arra számtani lehetett – elutasították.

Azt írják, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség – a vonatkozó szabályok keretein belül, a sportolók jogainak, a magyar olimpiai csapat és a Fair Play védelme érdekében – egységesen kiállnak a jogszerű és a tisztességes játék mentén történő olimpiai részvétel és versenyzés mellett, illetve mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a 127 éves olimpiai mozgalom és a 115 éves korcsolya sport jó hírét megvédjék, nemzetközi elismertségét fenntartsák.

Az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást a MOB és a MOKSZ elutasítják, egyben

felhívják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást.

Célunk a mindenkire vonatkozó szabályok betartatása, valamint a tiszta verseny biztosítása, azzal a céllal, hogy a verseny az indulók között a pályán dőljön el – áll a közleményben.

A kommüniké azzal zárul, hogy az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében a MOB és MOKSZ vezetői hivatalosan kezdeményezték a férfi 1000 méteres versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát, továbbá felhívták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×