eur:
395.77
usd:
372.02
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
** ADVANCE FOR WEEKEND EDITONS, MAY 29-30 **  FILE - In this June 29, 1986 file photo, Diego Maradona of Argentina, is lifted up as he holds the World Cup trophy after Argentina defeated West Germany 3-2 in the World Cup soccer final in the Atzeca Stadium, in Mexico City. (Ap Photo/Carlo Fumagalli, File)
Nyitókép: CARLO FUMAGALLI

Rendhagyó vb-történelem: 1986 - Maradona mindent vitt

Kevés olyan világbajnoki diadal akad a futballtörténelemben, amely annyira egyetlen személyhez köthető, mint az 1986-os. Az argentinok között jól játszott Burruchaga vagy Valdano is – de ez Diego Armando Maradona világbajnoksága volt. Vb-történelmi sorozatunk újabb része.

A helyszín

Mexikó (Guadalajara, Irapuato, León, Mexikóváros, Monterrey, Nezahualcoyotl, Puebla, Querétaro, San Nicolás de los Garza, Toluca, Zapopan)

A dátum

1986. május 31.–június 29.

Különlegesség

A mexikói magaslat (ismét) rendkívüli terheket rótt a csapatokra, az ottani idő szerinti déli kezdést különösen nehéz volt elviselni. A négy évvel korábbihoz képest változott a kiírás, a csoportszakasz után egyenes kiesésben játszottak a csapatok, ez azt jelentette, hogy a huszonnégy indulóból csak nyolc esett ki azonnal. A brazil válogatott, amely azzal a reménnyel érkezett, hogy megismétli az első, az 1970-es mexikói Mundialon elért sikerét, kikapott a negyeddöntőben a tizenegyeseket jobban lövő franciáktól, s kiesett. 10-1-es gólkülönbséggel zárta a tornát. Különlegességet hoztak a negyeddöntők: a négy mérkőzésből hármon is tizenegyes-párbajban dőlt el a továbbjutás. Vajon hogyan alakult volna a folytatás, ha a franciák, a belgák és a nyugatnémetek helyett a brazilok, a spanyolok és a mexikóiak jutnak az elődöntőbe?

A győztes dicsérete

Az argentinok 14 gólt szereztek a tornán, ezekből Maradona tízben gólszerzőként vagy előkészítőként (5+5) szerepet vállalt. Az Albiceleste a címvédő olaszok, valamint a dél-koreaiak és a bolgárok előtt csoportgyőztesként lépett tovább, majd az egyenes kieséses szakaszban előbb 1-0-ra verte az uruguayiakat, majd Maradona két felejthetetlen góljával 2-1-re az angolokat, aztán az elődöntőben 2-0-ra a belgákat. A torna során először a 0-2-ről feltámadó nyugatnémetektől kapott két gólt, de még ez sem számított, Jorge Burruchaga gólja meghozta az újabb világbajnoki címet.

A meglepetés

Számunkra a legkellemetlenebb a magyar válogatott irapuatói 0-6-ja volt, ha kettővel kevesebbet kap, vagy aztán reális tudásának megfelelően legalább négy góllal megveri Kanadát a válogatott, még továbbjuthatott volna. A csoportmérkőzések során csak harmadikok lettek a belgák, akik végül egészen az elődöntőig jutottak. Meglepetést keltett Marokkó csoportgyőzelme, s hogy a portugálok simán kiestek abból a négyesből. Váratlan volt a nyolcaddöntőben a dánok súlyos veresége a spanyoloktól, s a szovjetek kiesése a belgák ellen, igaz, utóbbiban a svéd Fredriksson bírónak is nagy szerep jutott. A csoportmeccseken szenvedő nyugatnémetek az egyenes kieséses szakaszban kapott gól nélkül eljutottak a döntőbe.

A legjobbak

Diego Armando Maradonát választották a torna legjobbjának, Harald „Toni” Schumacher lett a második, a dán Preben Elkjær-Larsen a harmadik.

Az álomcsapat

Pfaff (belga) – Gerets (belga), Julio César (brazil), M. Olsen (dán), Amoros (francia) – Michel (spanyol), Maradona (argentin) – Burruchaga (argentin), Lineker (angol), Ceulemans (belga), Elkjær-Larsen (dán), a Gazzetta dello Sport könyve alapján, Schumacher (nyugatnémet) – Amoros (francia), Julio César (brazil), Bossis (francia), Briegel (nyugatnémet) – Batista (argentin), Maradona (argentin) – Burruchaga (argentin), Lineker (angol), Ceulemans (belga), Elkjær-Larsen (dán) a német WM Enzyklopädie szerint.

A gólkirály

Gary Lineker lett a mesterlövész, mindmáig ő a vb-történelem egyetlen angol gólkirálya. A „háromoroszlánosok” az első két meccsen nem szereztek gólt, utána a portugálok ellen Lineker egyedül vitte tovább őket mesterhármasával. A paraguayiak ellen kettőt lőtt, majd az argentinoknak egyet. Az angol válogatott hét gólt szerzett Mexikóban, ezekből egyet Peter Beardsley és hatot Lineker.

Magyar szálak

Mezey György válogatottja nagy reményekkel érkezett a mexikói világbajnokságra, de a szovjetek elleni 0-6 mindent megváltoztatott. A csapat utána legyőzte 2-0-ra Kanadát, de aztán 3-0-ra kikapott a franciáktól. Ismét szerepelt magyar játékvezető a tornán, Németh Lajos személyében. A szovjet küldöttségben helyet kapott két kárpátaljai, játékosként Rácz László, valamint edzőként Sándor István.

A legfontosabb adatok

Mérkőzések száma: 52. Gólok száma: 132 (2,54-es átlag). Össznézőszám: 2 394 031 (40 572-es átlag)

A döntő

Argentína–NSZK 3-2 (1-0). Gólszerzők: Brown (23.), Valdano (55.), Rummenigge (74.), Völler (80.), Burruchaga (83.)

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×