eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma

Rendhagyó vb-történelem: 1958 - jönnek a brazilok

Az 1958-as világbajnokságon kezdődött a ma már a vb-történelem legsikeresebb országaként ünnepelt Brazília sikersorozata. Vicente Feola együttese egy harmadik (1938) és egy második (1950) helyezés után győzni tudott. Ez volt az első vb, amelyen főszerepet kaptak a légiósok. Vb-történelmi sorozatunk 6. része.

A helyszín

Svédország (Borås, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Malmö, Norrköping, Örebro, Sandviken, Stockholm, Uddevalla, Västerås)

A dátum

1958. június 8–29.

Különlegesség

A svédországi volt az első vb, sőt mindmáig az egyetlen, amelyet Európában nyert meg egy dél-amerikai válogatott. Ugyancsak különlegességet jelentett, hogy a rendező svédek szakítottak korábbi hagyományukkal, s meghívták a válogatott keretbe Olaszországban játszó légiósaikat. A döntőben szereplő csatárötösükből hárman (Hamrin, Liedholm, Skoglund) olasz klubból tértek haza a tornára. Mindmáig a stockholmi a legtöbb gólt (7) hozó világbajnoki döntő, a háromgólos különbség (5:2) azóta többször beállított, de még szintén létező rekord. Ugyancsak különlegesség, hogy a 17 éves, 249 napos Pelé lett a vb-döntők történetének legfiatalabb, míg a 35 éves 263 napos Nils Liedholm pedig a legidősebb gólszerzője. A világbajnoki döntőben egymás ellen játszott a torna legfiatalabb és legidősebb játékosa, a 17 éves Pelé a 38 éves Gunnar Gren.

A győztes dicsérete

A brazilok győzelemmel kezdték az osztrákok ellen a tornát (3:0), de Feola akkor még nem akarta, vagy nem merte bevetni a két fiatal csillagot, Pelét és Garrinchát. Ám a vb-történelem első gól nélküli mérkőzése, az angolok elleni 0:0 után váltott, s attól kezdve a brazilok minden meccsüket megnyerték. Pelé hat gólig jutott, nála csak Just Fontaine szerzett több gólt. A nagyon erős brazil válogatott a torna után is együtt maradt, négy évvel később, Chilében, két tervezett és egy sérülés miatti változtatással, de a svédországihoz nagyon hasonló összeállításban nyert újra világbajnoki címet.

A meglepetés

A nagyvilágnak talán meglepetést keltett a magyar válogatott gyenge szereplése, de más csapat sem nagyon bírta volna el Puskás, Kocsis és Czibor elvesztését. Sőt: a berni döntő szereplői közül csak Grosics, Bozsik, Budai II és Hidegkuti volt kerettag Svédországban. Lebőgtek az argentinok, pedig az 1957-es Dél-Amerika-bajnokságot szikrázóan tehetséges, fiatal játékosokkal nyerték meg – de kicsit hasonló cipőben jártak, mint mi, a torna idejére elveszítették kulcsembereiket, akiket olasz klubok szipkáztak el. Ismét nem ment az angoloknak, ám csapatuk négy hónappal a torna előtt elveszítette a legjobb játékosait, köztük Duncan Edwardsot és Tommy Taylort a müncheni repülőgép-szerencsétlenségben.

A legjobbak

Pelé volt a torna nagy felfedezettje, ifjú csillaga, ha már akkor létezett volna díj a vb legjobb fiatal játékosának, nem kaphatta volna más. A brazilok legjobbjaként a tornát végigjátszó Didit ünnepelték, s nagyon fontos gólokat szerzett Vavá is.A svédek közül elsősorban Liedholm és Hamrin, a franciák soraiból Kopa és Fontaine emelkedett ki.

Az álomcsapat

Gregg (északír) – D. Santos, Bellini, N. Santos (mind brazil) – Vojnov (szovjet), Szymaniak (nyugatnémet) – Garrincha (brazil), Didi (brazil), Kopa (francia), Pelé (brazil), Skoglund (svéd). Ez volt az első torna, hogy az újságírók álomcsapatot szavaztak meg. Rosszul sült el: noha Fontaine mindenkinél több voksot kapott, nem került be a tizenegybe, mert szavazatai két poszt között megosztódtak.

A gólkirály

A francia Just Fontaine máig élő vb-rekordot felállítva, 13 találattal nyerte meg a a gólkirályi címet. A paraguayiak ellen mesterhármassal kezdett, a jugoszlávok ellen két, a skótok ellen egy gólt lőtt, az északírek ellen két, a brazilok ellen egy, a bronzmérkőzésen, a nyugatnémetek ellen négy gólt is elért.

Magyar szálak

Baróti Lajos irányította a magyar csapatot, amely a walesiek ellen döntetlennel kezdett, majd kikapott a svédektől és legyőzte a mexikóiakat. A pontegyenlőség miatt újra játszani kényszerült a walesiekkel, ám ott kikapott, és kiesett. Akadt ismét magyar a bírói karban: Zsolt István.

A legfontosabb adatok

Mérkőzések száma: 35. Gólok száma: 126 (3,6-os átlag). Össznézőszám: 819 810 (23 423-as átlag)

A döntő

Brazília–Svédország 5:2 (2:1). Gólszerzők: Liedholm (3.), Vavá (9., 32.), Pelé (55., 90), Zagallo (68.), Simonsson (80.)

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×