eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rendhagyó vb-történelem: 2002 - Ronaldo ismét a csúcson

Az új évezredhez új szisztéma dukált: először rendezték a világbajnokságot két országban, ráadásul Ázsiában. A brazil válogatott minden találkozóját megnyerve diadalmaskodott, a hosszú sérülése után visszatérő Ronaldo vezérletével. Vb-történelmi sorozatunk 2002-es része.

A helyszín

Dél-Korea és Japán (Csondzsu, Incshon, Kvangdzsu, Puszan, Szögvipo, Szöul, Szuvon, Tedzson, Tegu, Ulszan, illetve Jokohama, Kasima, Kóbe, Mijagi, Niigata, Óita, Oszaka, Sidzuoka, Szaitama, Szapporo)

A dátum

2002. május 31.–június 30.

Különlegesség

Talán egy korábbi tornán sem kapott a játékvezetés addig annyi kritikát, mint a 2002-es világbajnokságon. Különösen a dél-koreaiak a spanyolok, majd az olaszok elleni győzelme volt botrányos. Mindkét mérkőzés játékvezetője, az egyiptomi Gamal al-Gandur és az ecuadori Byron Moreno is később büntetőper alanya volt korrupció gyanújával. Az egyik társrendezőt végül a németek állították meg az elődöntőben, utóbbiak legjobb mezőnyjátékosa sárga lapjával kizárta magát a döntőről. Miroslav Klose, élete első világbajnokságán öt gólt szerzett, mindegyiket fejjel!

A győztes dicsérete

Luiz Felipe Scolari válogatottja a törökök, a kínaiak és a Costa Rica-iak ellen 11-3-as gólkülönbséggel zárta a csoportmérkőzéseket, majd 2-0- verte Rivaldo és Ronaldo egy-egy góljával a belgákat. A negyeddöntőben az angolok ellen Ronaldinho lőtt álomgólt Seamannek, miután Rivaldo kiegyenlítette Michael Owen gólját. Az elődöntőben Ronaldo következett, ő szállította a törökök elleni 1-0-s győzelmet. Aztán ő lőtte a döntő első gólját is, kihasználva az addig káprázatosan védő Oliver Kahn hibáját. Meg még egyet, bebiztosítva a világbajnoki címet.

A meglepetés

A legnagyobb szenzációt a címvédő és Európa-bajnok franciák vesszőfutása jelentette, nem tudták elviselni Zinedine Zidane sérülését. Hasonló meglepetést keltett, hogy az ugyancsak az esélyesek közül sorolt argentin válogatott nem jutott túl a csoportszakaszon. A legjobb nyolc közé a négy európai mellé egy dél-amerikai, egy észak-amerikai, egy afrikai és ázsiai jutott, korábban soha nem állt a negyeddöntő mezőnye öt konföderáció csapataiból. Először szerepelt ázsiai csapat a vb-elődöntőben (Dél-Korea), ez éppen úgy meglepetés volt, mint a végül harmadik törökök nagy menetelése. Csatáruk, İlhan Mansız a vb-történelem leggyorsabb gólját szerezte.

A legjobbak

Ismét a döntő előtt szavaztak az újságírók, s ismét elhamarkodták. Oliver Kahn lett a torna legjobbja, annak ellenére, hogy rajta ment el a döntő. Ronaldo lett a második legjobb, a hazai újságírók szavazataival megtámogatott Hong Mjung Bo pedig a harmadik. Kahn kapta a legkiválóbb kapusnak járó díjat is.

Az álomcsapat

16-os keret: Kahn (német), Rüştü (török) – Campbell (angol), Hierro (spanyol), Alpay (török), Hong Mjung Bo (dél-koreai), Roberto Carlos (brazil) – Rivaldo (brazil), Ronaldinho (brazil), Reyna (amerikai), Ballack (német), Ju Szang Csul (dél-koreai) – Ronaldo (brazil), Klose (német), El Hadji Diouf (szenegáli), Hasan Şaş (török).

A gólkirály

Közel kétéves kihagyás után tért vissza, elképesztő, hogy 1998-as rosszulléte, majd a karrierje folytatását veszélybe sodró sérülése után milyen formában futballozott. Övé volt a brazilok utolsó három gólja a vb-n. Nyolc gólt szerzett a tornán, erre 1970 óta senki sem volt képes a vb-mezőnyben.

Magyar szálak

A válogatottunk elvérzett a selejtezőkön. A magyar bírói kart Székely Ferenc partjelző képviselte a tornán.

A legfontosabb adatok

Mérkőzések száma: 64. Gólok száma: 161 (2,52-es átlag). Össznézőszám: 2 705 197 (42 269-es átlag)

A döntő

Brazília–Németország 2-0. Gólszerző: Ronaldo (67., 79.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×