eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma

Rendhagyó vb-történelem: 1974 - Németország másodszor

1966 után Európában ismét a hazai válogatott nyerte meg a világbajnoki címet. A nyugatnémetek hollandok elleni meccse volt a második világháború utáni hetedik döntő (utolsó mérkőzés), s ezeken hatszor nem az nyert, aki az első gólt szerezte. Vb-történelmi sorozatunk 10. része.

A helyszín

NSZK (Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Hannover, München, Nyugat-Berlin, Stuttgart)

A dátum

1974. június 13.–július 7.

Különlegesség

Először nyert világbajnoki címet az Európa-bajnoki címet védő válogatott. Először szerepelt fekete-afrikai válogatott, az ugyancsak vb-újonc Haiti csatára, Emmanuel Sannon megtörte az olasz kapus, Dino Zoff góltalansági csúcsát.

A győztes dicsérete

Nem volt béke a nyugatnémet táborban, de Helmut Schön Európa-bajnok válogatottja teljesítette az elvárást, hazai pályán, két világbajnoki érem (1966 ezüst, 1970 bronz) után megnyerte a világbajnoki címet. Annak ellenére is, hogy az NDK elleni „történelmi” mérkőzést elveszítette. A Nationalelf nehezen lendült bele, a csoportmérkőzések során csak az ausztrálok ellen játszott jól, ám a középdöntőben a jugoszlávokat és a svédeket is megverte két góllal, majd 1-0-ra legyőzte az időjárással is dacolva a lengyeleket. A döntőben, akárcsak 1954-ben, hátrányból fordított – ezúttal nem a magyarok, hanem a hollandok ellen. Gerd Müller az utolsó négy meccsből hármon is fontos gólt szerzett.

A meglepetés

Negatív meglepetést keltett az olaszok és az argentinok szereplése. (Meg az, hogy az angolok ki sem jutottak a tornára.) A kellemes meglepetést az olimpiai bajnok és a selejtezőkben éppen az angolokat búcsúztató lengyel válogatott keltette, amely ezen a tornán robbant be a világelitbe. S talán meglepetést keltett a hollandok totális futballja is, noha két klubcsapatuk, az Ajax és a Feijenoord az előző években uralta a bajnokcsapatok Európa-kupáját.

A legjobbak

Johan Cruyffot ünnepelték a torna legjobbjaként, az Oranjéból mellette elsősorban Johan Neeskens tündökölt. A nyugatnémetek közül Franz Beckenbauer, a fontos gólokat szerző Paul Breitner és a Nemzet Bombázója, Gerd Müller emelkedett ki.

Az álomcsapat

Tomaszewski (lengyel) – Vogts (nyugatnémet), Luis Pereira (brazil), Beckenbauer (nyugatnémet), Breitner (nyugatnémet) – Deyna (lengyel), Overath (nyugatnémet), Neeskens (holland) – Lato (lengyel), Cruyff (holland), Rensenbrink (holland)

A gólkirály

Grzegorz Lato lett a vb-történelem egyetlen lengyel gólkirálya, 24 évesen hét gólt szerzett. Két góllal kezdett az argentinok ellen, kettőt lőtt Haitinak, majd az olaszok ellen nem talált a kapuba. A középdöntőben győztes gólt lőtt a svédeknek és a jugoszlávoknak is, majd nem bírt a nyugatnémet védelemmel. A brazilok elleni „kisdöntőben” ő rúgta az egyetlen gólt.

Magyar szálak

A magyar csapat ugyan veretlenül játszotta végig a selejtezőket, de az utolsó csoportmérkőzésén, a svédek elleni 3-3-mal elveszítette reményét a vb-szereplésre. Újra volt ellenben honfitársunk a játékvezetői karban: Palotai Károly. Egy budapesti születésű futballista azért szerepelt a világbajnokságon: az ausztrál csapatot erősítő Abonyi Attila.

A legfontosabb adatok

Mérkőzések száma: 38. Gólok száma: 97 (2,55-ös átlag). Össznézőszám: 1 865 762 (49 099-es átlag)

A döntő

NSZK–Hollandia 2-1 (2-1). Gólszerzők: Neeskens (2. – 11-esből), Breitner (25. – 11-esből), Müller (43.)

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×